asbest gevonden loswal op de schop

In de grond onder het grasveld bij de camperplaatsen op de Loswal in Wijhe is asbest gevonden. Hoewel de hoeveelheid aangetroffen asbest niet direct een gevaar voor de volksgezondheid vormt, pakt de gemeente Olst-Wijhe de grond toch aan. De sanering maakt deel uit van een grotere renovatie.

De grond van het grasveld op de Loswal in Wijhe wordt gerenoveerd. De aanwezigheid van stenen belemmert namelijk het maaien van het gras. Tegelijkertijd wordt een gedeelte van het grasveld gesaneerd in verband met de asbest. De asbest bestaat trouwens niet uit losse deeltjes.

De grond wordt op 11 mei vanaf 7.30 uur een halve meter afgegraven. Na het afgraven wordt de grond aangevuld met schone grond en tot slot wordt er gras ingezaaid. Het overige terrein van de Loswal is eerder al gesaneerd, maar dit gedeelte is destijds niet meegenomen.

De gemeente heeft besloten dit alsnog te doen, omdat in de grond 145,2 mg per kilo droge stof (in dit geval hechtgebonden asbest) is aangetroffen. Grond die meer dan 100 mg per kilo droge stof bevat moet worden gesaneerd. Omdat het hier om relatief kleine overschrijding van de norm en om hechtgebonden asbest gaat, is er bij de aanwezigheid van deze mate van asbest volgens de gemeente sprake van aanvaardbare risico’s.

In de toekomst zou het risico hoger kunnen worden doordat bij onderhoud van het grasveld asbest kan worden stukgeslagen. Door het grasveld nu te saneren wordt dit toekomstige risico weggenomen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.