zet megastal op industrieterrein neer

D66 vindt de huidige discussie over ‘gezinsbedrijven’ en ‘familiebedrijven’ onzin. “Of een bedrijf zich wel of niet mag vestigen of uit mag breiden moet los staan van het type bedrijf. Voor ieder bedrijf gelijke kansen en gelijke regels.”

D66 , zowel in Overijssel als Raalte is niet voor en niet tegen megastallen. “Maar als er megastallen komen, dan op een industrieterrein. Het is tenslotte intensieve industrie en dat hoort niet thuis in ons mooie landschap. De discussie rond megastallen leidt af van waar het echt om gaat,” aldus Terlouw.

“Het gaat ons om zaken als dierenwelzijn, volksgezondheid en milieu. Niet om het totale aantal vierkante meters dat een bedrijf telt. Een vreemd onderdeel van deze discussie vormen de ‘gezinsbedrijven’. Sommige partijen pleiten ervoor de gezinsbedrijven wel ruimte te geven om uit te breiden en anderen niet. D66 is tegen dit idee,” stelt Terlouw. “Als overheid moet je ieder bedrijf gelijke kansen geven. Het maakt ons niet uit of dit een gezinsbedrijf is, of een ondernemer uit het buitenland.”

“Je moet (in allereerste plaats als provincie) een grens aangeven wat wel en wat niet toelaatbaar is als het gaat om de intensieve veehouderij en daar moet je consequent in zijn,” aldus de D66’er. “Hoofdpunten van de visie van D66 zijn verder: Betere samenwerking tussen ecologie en economie, en meer aandacht voor de verbrede landbouw (zorgboerderijen, winkels streekproducten).”

SP’er Harry van Kampen bepleit strengere controles op megastallen. “We horen regelmatig dat verplichte afzuigers in het weekend en tijdens feestdagen uitvallen. Dit behoeft betere controle. Waar we samen met andere partijen verbeterpunten kunnen bereiken doen we dit graag.”

Overigens vinden niet alle partijen uit de gemeenteraad dat er aan het beleid omtrent de intensieve veehouderij gesleuteld moet worden. “GemeenteBelangen steunt het huidige beleid rond de megastallen. De agrarisch ondernemer krijgt de ruimte om zijn bedrijf zo optimaal en duurzaam mogelijk te runnen, met ruime aandacht voor het dierenwelzijn. Op het moment dat de volksgezondheid werkelijk in het geding komt, zullen wij onze visie natuurlijk kritisch onder de loep nemen. Op dit moment zien wij hier geen aanleiding toe,” laat Jasper Guldemond namens de Raalter partij weten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.