woiijoodse gevangenen vrij uit laatste transport

Raalte viert dit jaar 70 jaar bevrijding. De komende weken maken we aan de hand van foto’s en verhalen een reis op weg naar bevrijding. De verhalen en foto’s zijn afkomstig uit het boek ‘Raalte in Oorlogstijd’ van Richard Woolderink.

In deze aflevering: Joodse gevangenen vrij uit laatste transport

Op 6 februari 1945 werden de laatste Joden op transport naar kamp Westerbork gezet. Tussen Wijhe en Olst werden de auto’s , die voorzien waren van een rood kruis, aangevallen door Engelse jachtvliegtuigen. De piloten wierpen lichtkogels af, en zagen Duitse militairen aan de achterzijde van een oplegger zitten. Dat was voldoende voor de vliegeniers om de colonne aan te vallen. Veel Duitse bewakers werden gedood of verwond, waardoor enkele Joden wisten te ontsnappen. Een drietal van hen vond onderdak, en later in Raalte.

De drie Joden die uit het transport wisten te ontsnappen dankzij deze Engelse luchtaanval, waren de heer en mevrouw Sonépouse.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.