woii landwachter verloor motor aan verzet

Raalte viert dit jaar 70 jaar bevrijding. De komende weken maken we aan de hand van foto’s en verhalen een reis op weg naar bevrijding. De verhalen en foto’s zijn afkomstig uit het boek ‘Raalte in Oorlogstijd’ van Richard Woolderink.

In deze aflevering: Landwachter verloor motor aan verzet

Tegen het najaar van 1944 wisten Herman en Gam Lugtenberg, dat onder de Elshof een lastige Landwachter woonde. Het vervelende aan die mans was, dat hij een FN-motor had. Daardoor was hij zo mobiel dat hij overal onverwachts opdook. Vervelend o.m voor het verzet. Dat zinde Herman en Gam niet. Ze besloten de moto in te prikken.

“We hoorden hoe lastig het was dat die Landwachter zo plotseling op kwam duiken. Hij bracht alles wat los en vast zat aan. Ik zei Gam: We moeten die vent z’n motor inpikken. Dat idee bleef in ons rondspoken. Op een gegeven ogenblik moest het er van komen. We hadden de omgeving verkend, want als we de motor te pakken kregen, dan moesten we er ’s nachts mee vandoor gaan. De kortste route naar huis, die zochten we uit. We moesten op alles voorbereid zijn, want we konden er niet van op aan of die motor het zou doen. Op een middag gingen we op ons doel af. De man was niet thuis, wel zijn vrouw. Gam hield haar aan de praat. Hij deed alsof hij appels wilde kopen. Ik liep stiekem het stalletje binnen. En ja, onder een zeil stond die motor. Ik schoof een grendel van een deur en liep terug naar Gam. Die zeurde vlijtig door over die appels. Wat hij verteld heeft weet ik niet meer. Over de koop werden we het vanzelfsprekend niet eens. Wij gingen terug naar huis. Die avond kwam spoedig. We namens sleutels, benzine, olie en zelfs reserve bougies mee. De actie liep prima. De grendel was niet op de deur teruggeschoven, en we konden de motor zo meenemen. Eerst duwden we die een eind voort. Onderweg probeerden we hem nog aan de praat te krijgen, maar het mislukte. Om geen risico’s te lopen stalden we de motor zo lang bij Jansen aan de Stobbenbroek. Later haalde ik thuisde wagen op en de motor. Zo namen we die tweewieler mee. Of die Landwachter kwaad was dat zijn motor foetsie was heb ik nooit gehoord. Daar letten we niet op en vroegen ook niet of iemand er iets van gehoord had. Het was vanaf dat moment wel afgelopen met die vlotte invallen van die Landwachter”, vertelde Herman Lugtenberg.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.