woii joodse mannen moesten naar werkkampen

Raalte viert dit jaar 70 jaar bevrijding. De komende weken maken we aan de hand van foto’s en verhalen een reis op weg naar bevrijding. De verhalen en foto’s zijn afkomstig uit het boek ‘Raalte in Oorlogstijd’ van Richard Woolderink.

In deze aflevering: Joodse mannen moesten naar werkkampen

Door de Joodse mannen eveneens voor de werkkampen op te roepen, riep dat nauwelijks weerstand op bij de plaatselijke bevolking. Als de andere mannen ook moesten, waarom dan een uitzondering voor de Joodse inwoners maken, zo dachten velen toen.

De Duitsers gingen heel berekend verder met hun listige ´spelletje´ om alle Joden in de kampen te krijgen. Rauter had een nieuw plan uitgedacht om de Joden uit Nederland weg te krijgen. Met ingang van 2 oktober 1942 zouden de ´werkverruimingskampen´ worden leeggehaald. De opzet was familieleden van de werkkampers dezelfde dag vast te nemen onder het mom ´gezinshereniging´. Met die gezinshereniging trachtten de Duitsers dus de laatste Joden uit Raalte weg te krijgen. Deze maatregel moest voor buitenstaanders het idee geven alsof de Duitsers het goed meenden met het lot van de Joden. Maar de Raaltenaren die gezien hebben op welke wijze en met welk vervoermiddel de laatste Raalter Joden werden afgevoerd moeten toen al vermoed hebben wat de Joden te wachten stond. Ze werden in sommige gevallen hardhandig uit huis gesleept en in de gereedstaande veewagen gesleept.

Toen waren de eerste uit Raalte afkomstige Joden al door de Nazi´s om het leven gebracht. Ruben de Lange, 38 jaar, werd op 7 juli 1942 in het Oostenrijkse Mauthausen vermoord. Hij was de eerste Joodse inwoner van Raalte die in het concentratiekamp om het leven kwam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.