woii joodse gemeenschap raalte 200 jaar

Raalte viert dit jaar 70 jaar bevrijding. De komende weken maken we aan de hand van foto’s en verhalen een reis op weg naar bevrijding. De verhalen en foto’s zijn afkomstig uit het boek ‘Raalte in Oorlogstijd’ van Richard Woolderink.

In deze aflevering: Geschiedenis Joodse gemeente Raalte 200 jaar oud

De geschiedenis van de Joodse gemeente in Raalte is ruim 200 jaar oud. De eerste bekende jood in Raalte was Salomon Jacob van Raalte. In 1767 en 1768 probeerde hij woonrechten te verwerven voor zijn zoon in Enschede en voor zijn schoonzoon in Oldenzaal. Pas in 1838 werd Raalte een zelfstandige gemeente die een kerkhof en een synagoge bezat.

In 1847 woonden er in Raalte 30 Joden., die tot de synagoge in Deventer behoorden. Later werd Raalte een zelfstandige kerkelijke gemeente, waartoe ook de burgerlijke gemeente Heino behoorde. In 1913 woonden er 56 Israëlieten. Het kerkbestuur bestond toen uit M. De Lange als voorzitter en J.Jacobs. Voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak waren er elf Joodse huishoudingen, die onderling aan elkaar verwant waren. De bekendste families waren: De Lange, Zwarts en Lutraan. De familie De Lange staat op beide foto’s.

Omdat de familieleden bijna allemaal in dezelfde branche werkzaam waren (veehandel, pluimveehandel) was men elkaar concurrent. Het kon gebeuren dat familieleden op gespannen voet met elkaar leefden. Hartog de Lange was één van de weinigen die bij iedereen over de vloer kwam. Dat deed hij tijdens het ophalen van de wekelijkse bijdrage voor de Joodse gemeente.

Het archief van de Joodse gemeente Raalte is in de oorlog door de SS gestolen. Wat er met de inhoud van de synagoge is gebeurd is niet bekend. Onbekenden braken in 1943 in.

De foto’s bij dit artikel zijn van Richard Woolderink. De komende weken gaan we met je op weg naar vrijheid.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.