woii het verzet in de gemeente raalte

Aan het begin van de Duitse bezetting werden de Nederlanders allerlei vrijheden ontnomen. Toch bleven de Duitse overheidsmaatregelen aanvankelijk vrij beperkt. De bezetter probeerde met mooie beloftes en propagandamiddelen de Nederlanders in de ban van het Nationaal Socialisme te brengen.

Toen bleek dat de Nederlander in het algemeen weinig moest hebben van de Nieuwe Orde, werd na ongeveer een jaar het ‘bezettingsbeleid’ merkbaar gewijzigd. Vele maatregelen werden afgekondigd, waarbij goederen en diensten werden gevorderd en men steeds meer in zijn vrijheden werd beknot. Door deze maatregelen en eisen wakkerde de bezetter het verzet tegen zich aan. Het groeide langzaam. In eerste instantie ging het om individuele acties. Wat deze gemeente betreft uitte zich dat in het zoveel mogelijk omzeilen van verordeningen. Moesten de inwoners van de gemeente Raalte iets inleveren, dan was het wel iets, maar toch zo weinig mogelijk. Een voorbeeld: toen de Raaltenaren metalen in moesten leveren gebeurde dat in zeer beperkte mate. Het ging er om dat je iets inleverde om genoteerd te worden. Helemaal niets afstaan viel op. Dus hier was het niet het gezegde “beter iets dan niet inleveren”, maar “beter iets dan alles.” Bij het inleveren van de radio’s ging het net zo.De Raaltenaren die over meer dan één beschikten leverden de slechtste in, meestal het toestel dat geregistreerd stond. Waar mogelijk werden de radio’s achtergehouden om er later stiekem naar te luisteren. Van deze individuele verzetsacties, vaak speldenprikken maar alles bij elkaar toch behoorlijk vervelend, groeide het verzet uit tot samenwerkingsvormen waarbij de acties gecoördineerd werden om de uitwerking zo effectief mogelijk te laten zijn.

Met name op deze samenwerking in een groter verband, waarbij dus min of meer al sprake was van georganiseerd verzet, zal verder worden ingegaan. Ook wordt waar mogelijk aandacht besteed aan het ontstaan van de samenwerking.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.