woii dagelijkse leven in joodse gemeenschap

Raalte viert dit jaar 70 jaar bevrijding. De komende weken maken we aan de hand van foto’s en verhalen een reis op weg naar bevrijding. De verhalen en foto’s zijn afkomstig uit het boek ‘Raalte in Oorlogstijd’ van Richard Woolderink.

In deze aflevering: Dagelijkse leven in Joodse gemeenschap

“Als jongen was ik de enige die bij alle Joodse gezinnen kwam. Iedere zondag moest ik 0,50 gulden kerkgeld ophalen. Het was een erezaak om dat geld te betalen. Mozes de Lange, mijn vader, woonde aan de Deventerweg en deed buiten de normale handel ook nog in boter. Zodoende werd hij Bottermoos genoemd. Ik ben hier opgegroeid in een zeer groot huis waar vroeger ook vee geslacht werd. Later gebeurde dat niet meer. In de Herenstraat woonde Jacob Jacobs. Hij was slager. De Joodse gemeenschap was allemaal familie, die allen in hetzelfde vak zaten. En ze verdienden wel hun brood, maar jaloezie speelde een grote rol.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.