opiniemakers zwerfvuil waarom toch

‘Mijn’ route is een stuk van het recreatieve fietspad langs het kanaal en een deel van het fietspad langs de weg Raalte-Heeten.

Een kleine bloemlezing van wat je daar zoal aantreft:

– Sigarettenpeukjes, – pakjes ( leeg natuurlijk), shagzakjes en aanstekers

– Kauwgom, gebruikt uiteraard

– Verpakkingen van eenpersoons porties suiker…! en lege koffiebekertjes

– Bananenschillen

– Verloren snoepjes, winegums vooral,

– Lege blikjes van energiedrank, bierflesjes (soms 6 tegelijk in een zak ) en zelfs een jeneverfles

– Heel veel verpakkingen van chocokoeken, eerst het plastic en een honderd meter verder het papier, halflege en lege chips-zakken

– Vlak bij de chocokoekenverpakking, een drietal nog gesloten plastic boterhamzakjes met complete inhoud

– En tenslotte, vlak bij elkaar, een overduidelijk gebruikt condoom en een paar volle babyluiers (ik heb nog even gedacht aan een causaal verband, maar dat gaat wat ver)

(Jeugdige) fietsers en automobilisten handelen onderweg blijkbaar heel anders dan thuis. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ze thuis ook alles van zich af gooien.

Zwerfvuil noemen we dat, he is afval dat net zo schadelijk voor onze bodem is als alle andere afval. En ik maar denken dat iedereen toch zo langzamerhand wel weet dat je dit soort restanten niet langs de weg moet gooien, weert dat het schadelijk voor het milieu is, weet dat er overal afvalbakken staan, weet dat het maar een kleine moeite is om het spul even in de jaszak of ergens in de auto te bewaren totdat je er op een fatsoenlijke manier van af kunt. Wat is dat dan voor gedrag? Stoer doen in een groep? Domme gemakzucht? Egoïsme?

Moeten we strenger controleren? Zomaar op een willekeurig tijdstip een aantal fietsers aanhouden en ze dan de berm laten schoonmaken? Of is de manier zoals we dat in Heeten doen, eigenlijk wel goed? En dan hopen dat de luie leerling van nu later niet die even gemakzuchtige automobilist wordt, maar mij gaat opvolgen als vrijwilliger.

En ook hopen dat ons Heetens initiatief navolging krijgt in de rest van Sallandl. Of zijn er nog andere oplossingen Wie het weet mag het zeggen.

Dick Mars

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.