Home / archiefcentraal / opiniemakers afval gooi je op straat

opiniemakers afval gooi je op straat

Vorige week op deze plek een opiniestuk over wat je allemaal langs de weg vindt als opruimer van zwerfafval. Hoe kun je zwerfafval voorkomen, was zo’n beetje de slotvraag van schrijver Dick Mars. Ik wil die vraag tegen het licht houden hier. Mijn antwoord is: mensen meer verantwoording geven, dan gaan ze meer verantwoording nemen en gooien ze afval niet zo maar op straat.

Op gebied van zwerfvuil is mensen alle verantwoordelijkheid afgenomen. Overal kom je vuilnisbakken tegen. Zelfs voor hondenpoep hebben we iets geregeld. En op de schoolroutes heb je ‘blikvangers’. We kunnen altijd ons vuil kwijt. Dat leidt er toe dat we het op straat gooien als het een keer anders is. ‘Hadden ‘ze’ dat maar moeten regelen’.

Dat soort systemen werken altijd en overal. Mensen gaan meer naar de dokter als er meer dokters per aantal inwoners zijn (Hans Achterhuis, ‘De markt van welzijn en geluk’). Gewoon omdat de drempel lager is naar een dokter te gaan. Studenten Antropologie van de Radbouduniversiteit in Nijmegen ontdekten dat wijken met preventieteams minder zelf oplossend vermogen hebben. Ze stappen sneller naar zo’n team. Als je een politie lekker politiewerk laat doen, boekt hij betere successen dan wanneer je hem doelen laat halen.

Mensen vinden heus hun weg wel als ze het zelf moeten uitzoeken. Als ze nut en noodzaak maar snappen. Kijk, als je huis niet groter mag dan 600 kuub, willen we allemaal naar die grens bouwen. Als je zegt ‘bouw maar zo groot je wil’, dan gaan mensen nadenken over hun behoefte en dat zal vaak kleiner dan groter zijn. Controle is dan helemaal niet nodig. Kijk naar drinken en autorijden. De pakkans is zo goed als nul, toch rijdt het gros alcoholvrij. En welke stappen hebben we wel niet gemaakt met roken. Gek genoeg kun je ‘roken is dodelijk’ nog steeds lekker gezellig aan de kassa kopen, maar dat gaat ook nog wel veranderen.

Ik was recent in Moskou. Daar kom je geen straatvuil tegen. Ik zag iemand die haar papieren zakdoekje verloor. Ze draaide zich om om het op te pakken. ‘Ja, anders ga je daar de bak’, hoor ik je denken, maar dat denk je alleen maar vanwege de belachelijk eenzijdig subjectieve manier het Westen over Rusland op de hoogte gehouden wordt. Ik kom hier in de stad meer gewapende agenten tegen dan daar.

Nee, de mentaliteit van het volk is daar anders. Je komt daar ook geen rokende mensen in de lange metrostations tegen. Geen etende mensen op straat.

Ik was ook in Marinaleda, een socialistisch bolwerkje in Andalusië, Spanje en sprak daar de wethouder. Ze hebben daar de gemeentepolitie opgeheven. Geen verkeersborden in de nauwe straatjes. En op de eerste lekkere lentedag gingen moeders ‘s avonds de speeltuin schoonmaken waar hun kinderen die dag gespeeld hadden. Want waarom zou de gemeente dat moeten doen? Kost dat wel niet…

Zwerfvuil aanpakken kun je trouwens ook bij de bron doen. Als je de kosten van verwerken van het afval doorberekent naar de vervuiler – dus naar de fabrikant die het om onze consumptie heen doet – dan worden minder vervuilende producten vanzelf goedkoper.

Harrie Kiekebosch

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Lees ook

N35 tussen Nijverdal en Wierden vrijdagnacht afgesloten

REGIO – In verband met onderhoudswerkzaamheden is de N35 tussen Nijverdal en Wierden op vrijdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.