opinie megastallen ongezond

‘Stank van megastallen leidt tot gezondheidsklachten’, zo kopte nu.nl eerder deze week. Een kop die het negatieve imago van grote veestallen onderstreept. Het lezen van het onderliggende onderzoek roept bij mij de nodige twijfels op over deze kop.

‘Stank van megastallen leidt tot gezondheidsklachten’ kun je hier lezen.

Het onderzoek blijkt in 2010 te zijn uitgevoerd onder een kleine populatie mensen (ca. 750) met lage rug- en astmaklachten. Ze hebben een vragenlijst ingevuld met een aantal subjectieve vragen met betrekking tot hun gezondheid en gemoedstoestand. De onderzoekers geven zelf al aan dat subjectiviteit een lastig onderdeel is van dit onderzoek. De gezondheidsklachten worden dan ook niet op een objectief te meten manier bevestigd, bijvoorbeeld door verhoogd gebruik van het gezondheidssysteem.

Een betere kop voor het artikel was daarom geweest: “Vermeende stank van megastallen leidt tot het gevoel dat er meer gezondheidsklachten zijn”.

Het woord megastallen heeft een negatieve bijklank. Ik begrijp de bezorgdheid rondom dit onderwerp. Mooie kleine boerderijtjes zien er schattiger uit in het landschap en doordat het om levende dieren gaat overheersen emoties. Toch worden de rationele argumenten die pleiten voor megastallen vaak genegeerd. Bijvoorbeeld het verbeterde dierenwelzijn, door comfortabeler huisvesting, meer bewegingsruimte en meer mogelijkheden voor vee om hun sociale gedrag uit te oefenen.

Een simpel voorbeeld voor de melkveehouderij: in een grote stal kunnen de jonge koeien (vaarzen) in een aparte groep gehuisvest worden. Hierdoor worden ze niet gepest door de bazige oude dames en kunnen ze gelukkiger starten aan hun carrière als melkkoe. Als ik koe was wist ik het wel; doe mij maar een megacomfortstal! Niemand wil toch terug naar de bedompte oude stallen, waar de koeien continu aan de ketting vaststaan? Voor de intensieve veebedrijven (pluimvee en varkens) kunnen door schaalvergroting luchtwassers op de stal geplaatst worden, die ammoniak en stof uit de uitgestoten lucht filteren. Voor kleinere bedrijven is deze investering niet draagbaar.

En zo zijn er nog vele voordelen voor grotere veebedrijven te noemen, zoals het sociale aspect (samenwerking met collega’s op een groot bedrijf), arbo (meer automatisering) en gezondheidsvoordelen door verbeterde ventilatie in de stallen. Wel vind ik dat een veehouder een plicht heeft om een grote stal zo goed mogelijk in het landschap in te passen door bijvoorbeeld passende erfaanplanting.

Een goed bewijs dat grote groepen koeien prima samengaan met weidegang, levert overigens de familie Bruggeman in Mariënheem. Zij zullen op 19 april, tijdens de LTO Salland openboerderijendag 300 koeien de wei in laten dansen.

Maar hoe zit het nu met die gezondheidseffecten op de omgeving? Uit de tussentijdse resultaten van het nog lopende Veehouderij en Gezondheid Omwonenden onderzoek onder 110.000 mensen blijkt zelfs dat omwonenden van veehouderijen minder vaak astma, COPD en neusallergieën rapporteren. Ook zijn er tal van studies die aantonen dat kinderen die zijn opgegroeid op een veebedrijf minder last hebben van allergieën. Al met al dus weinig om ons zorgen over te maken. Wat mij betreft zou een interessanter onderzoek dan ook zijn: welke inwoners zijn gezonder, de stedelingen die dagelijks uitlaatgassen inademen, of de met ‘boerenlucht’ omringde plattelanders?

Karin van der Toorn

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.