nieuwkamp kwart eeuw dirigent

Toen Ton Nieuwkamp nog een klein knulletje van amper vier jaar was, sprak hij al de wens uit om dirigent te worden. Dat was tijdens een muziekconcours waaraan het toenmalige jeugdorkest met ondersteuning van enkele orkestleden (waaronder Pa Henk Nieuwkamp) meedeed. Ton stond toen ineens voor het orkest te zwaaien.

Nu, ruim 50 jaar later, kunnen we stellen dat dat gelukt is. Ton werd in 1973 lid van St. Caecilia en begon op tenorsax. Hij ontwikkelde zich en had talent. Nu nog steeds is menigeen verrast over zijn vaardigheid op de sax. Als Ton gaat soleren wordt iedereen enthousiast en misschien ook wel een beetje jaloers. Zijn eigenschap om kennis te delen en altijd bereid te zijn om mee te denken, niet alleen muzikaal, is zeker ook een talent die genoemd mag worden.

Na de middelbare school in Raalte heeft Ton twee conservatoriumopleidingen afgerond. Op het conservatorium in Zwolle de klassieke muziek opleiding en op het conservatorium van Hilversum de lichte muziekopleiding.

Dat dit succesvol was mag blijken uit het feit dat bij het behalen van de opleiding lichte muziek, hij samen met zijn saxofoondocent en bekend jazz saxofonist Ferdinand Povel een optreden heeft verzorgd in Raalte.

Tijdens en na zijn studie jaren was en is Ton actief op het muzikale vlak bij verschillende orkesten als speler en dirigent. Als speler bij de commerciële band Candlelight met bandleider Theo Lens, Blue Finger Four, Bigband BodyCheck en de Zwolse conservatorium Big Band.

Toen Bep Voortman, dirigent vanaf begin jaren 80, te kennen gaf te willen stoppen zorgde deze er zelf voor dat Ton in beeld kwam bij het bestuur van St Caecilia. Op deze manier kon hij met een gerust hart het stokje doorgeven. Dit werd bekrachtigd op de uitvoering in 1990 waar Bep na de pauze officieel afscheid nam en Ton de nieuwe dirigent werd.

Ton’s inzet voor orkest en de leden heeft geleid tot het bereiken van een hoger niveau. De leden en bestuur van het orkest hopen dat Ton nog vele jaren hun dirigent blijft. Als blijk van waardering wordt hem en zijn gezin een dinerbon aangeboden en een grote “Caecilia-taart”.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.