historisch festival 200 jaar nederland

Een dag vol entertainment en educatie. Daar staat het Historisch festival voor. Het thema voor dit jaar is, 200 jaar Nederland. “We hebben voor dit thema gekozen omdat er op andere festivals gekozen is voor de bevrijding als thema”, vertelt organisator Hans Groeneveld.

Volgens Groeneveld zijn er twee belangrijke veranderingen ten opzichte van vorig jaar. “We hebben veel meer onderdelen van het festival binnen staan. Vorig jaar was het de hele dag regenachtig. Veel mensen daarom weg. Dit jaar kan iedereen, ook met slecht weer, gewoon naar het festivalterrein komen. Het grootste gedeelte van het programma is binnen. Daarnaast is het erg leerzaam voor kinderen.”

Om de geschiedenis te laten leven voor de bezoekers zijn er groepen die veldslagen naspelen. Rond 1825 werden de strijd tijdens veldslagen uitgevochten door Lansiers. “Op ons terrein zullen jongens naspelen hoe dat vroeger ging. Ze maken dan veel kabaal en ze vliegen met paarden op elkaar af. Zo ging het vroeger op een echt slachtveld ook. Kinderen die er meer over willen weten kunnen na afloop van de show allerlei vragen stellen”, vertelt Groeneveld.

Naast een show is er een kinderboerderij en een historische markt. “Het is een markt uit de begin jaren 50. Als je er rondloopt heb je echt het idee dat je op een oude markt aanwezig bent.”

“Kinderen kunnen zelf veel ontdekken tijdens het festival. Ze kunnen op stro klimmen, met een konijn knuffelen. Maar ze mogen ook met een graafmachine spelen. Ze ervaren dat er ook andere dingen op de wereld zijn. Tegenwoordig spelen ze met Ipads maar die bestonden vroeger niet.”

Wat we verder nog mogen verwachten? Oude ambachten, een valkenier, demo’s, modeshows, en natuurlijk oldtimers, trekkers, motoren, koetsen en historische muziek. “The Highland Regiment Drums & Pipes uit Deventer speelt doedelzakmuziek. Rond 1945 namen de Canadezen deze muziek mee naar Nederland”, zegt Groeneveld.

“Naast Highland Regiment Drums & Pipes, komt 4Fun uit Amersfoort naar Raalte. De vier dames zingen het repetoire van de Andrews Sisters. Gekleed in militaire uniformen nemen ze de bezoekers mee terug in de tijd. Je ervaart de bevrijding van 70 jaar geleden”.

Er zullen ook modeshows plaatsvinden. “De kleding tijdens de modeshow geeft een beeld van 200 jaar Nederland. Denk maar eens aan een man die strak in een pak loopt, een hoed op heeft, maar de pijpen van de broek veel te kort zijn. Veel mensen zullen, net als ik, even raar opkijken. Het schijnt dat het zo hoort”, vertelt Groeneveld lachend.

Mocht het slecht weer zijn dan is het Historisch festival toch de moeite waard om te bezoeken. “Het binnenprogramma omvat in ieder geval de modeshow, de markt, de oude atributen, en de kinderboerderij”, zegt Groeneveld.

Het Historisch festival Raalte wordt op Tweede Paasdag (maandag 6 april) bij Manege ‘De Hooge Weg’ gehouden. De manege is te vinden aan de Engeweg 34 in Raalte. Het festival begint om 10.00 en is tot 17.00 uur te bezoeken. Entreekosten zijn 6 euro. Kinderen tot 12 jaar betalen 2,50 euro. Je kan je auto gratis parkeren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.