hier in olst wijhe de kracht van salland

Iets langer dan een jaar maak ik nu deel uit van de gemeenteraad van Olst-Wijhe. En in dat jaar ging het in hoofdzaak om het sociale beleid. De laatste tijd komt ook het fysieke domein wat meer om de hoek kijken. Zo werden wij onlangs geïnformeerd over het project ‘de Kracht van Salland’. En daar gaat deze column over. Hoofddoel van het project is om de leefbaarheid op het platteland te bevorderen. Projectleider Mireille Groot Koerkamp praatte ons onlangs bij over de resultaten van de afgelopen jaren én keek met ons vooruit naar de komende jaren. Dat deed ze deskundig en met verve. In de afgelopen zeven jaar is door de gemeente Olst-Wijhe ruim € 7,5 ton geïnvesteerd in het projecten in het kader van Kracht van Salland. De € 7,5 ton van Olst-Wijhe diende daarbij vooral als aanjaaggeld om investeringen bij de provincie Overijssel, bij private investeerders en vooral bij Europa los te krijgen. En dat is gelukt. Wat heet! In totaal is voor € 4,5 miljoen in Olst-Wijhese projecten geïnvesteerd. Een meer dan puik resultaat.

Vraag die nu voor ligt is of wij als gemeentebestuur van Olst-Wijhe door willen met de Kracht van Salland. Gelet het bovenomschreven resultaat neig je er natuurlijk naar om deze vraag om een luidkeels ja te beantwoorden. Één euro investeren en er bijna zes voor terug krijgen, wie wil dat niet! Maar toch twijfel ik. En dat heeft te maken met de projecten die in de afgelopen jaren zijn gesubsidieerd. Althans met een aantal er van. Investeringen in buurthuizen zoals in Welsum en op de Elshof geweldig, geheel tot uw dienst. Maar subsidies voor mountainbike routes, de aanleg van ommetjes en muzieknetwerken. Dat vind ik toch lastig in een tijd waarin het subsidiëren van huishoudelijke hulp niet langer vanzelfsprekend is. Ook spelen er op het platteland, in mijn ogen, zaken met meer gewicht dan mountainbikeroutes, ommetjes en muzieknetwerken. Wat te bijvoorbeeld te denken van het saneren van de asbestdaken van de boerenschuren, wat denken van de aanleg van glasvezel? Is het niet beter om dit soort zaken met de provincie Overijssel en met Europa bij de kop te pakken? Binnenkort praten wij er over in raad van Olst-Wijhe en wij gaan zien waar het allemaal toe gaat leiden.

Ondertussen hebben het de fracties van Gemeentebelangen, PvdA en D66 in Olst-Wijhe een brief gestuurd aan René Paas onder wiens leiding er de komende weken een nieuw Overijssels regeerakkoord wordt geschreven. In de brief gaan de drie Olst-Wijhese fracties onder meer in op de toekomst van het platteland.

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.