herdenkingsconcert na leggen stolpersteine

Het programma voor de plaatsing van Stolpersteine ter herinnering aan in de oorlog omgekomen joodse inwoners van Raalte is rond. Zondagmorgen 19 april worden 24 van deze speciale stenen aangebracht in het wegdek of de trottoirs van de Marktstraat, Brugstraat, Almelosestraat en Enkstraat. Dat gebeurt bij huizen en gebouwen waar ooit joden woonden voordat ze door de Duitse bezetters opgepakt werden en later in concentratiekampen vermoord.

In de Plaskerk wordt ’s diezelfde zondag, ’s middags vanaf 15.00 uur, het concert ‘Bevroren tranen’ van Maarten Peters gegeven. Kaarten zijn gratis via het HOFtheater te bestellen. Voor de werkgroep Stolpersteine zit daarmee het grootste deel van het werk erop. In een later stadium zal de allerlaatste herdenkingssteen nog gelegd worden aan de Deventerstraat.

In april 2014 werden de eerste 13 stenen gelegd in de Stationsstraat, de Nieuwstraat en de Herenstraat. De Duitse kunstenaar Gunther Demnig, vorig jaar ook in Raalte aanwezig, bedacht het Stolpersteineproject en maakt de inmiddels tienduizenden stenen (10 bij 10 centimeter) persoonlijk. In een messing plaatje staan de naam, geboortedatum, plaats en datum van overlijden gestanst. Het project loopt sinds 1994 in honderden plaatsen in Europa.

Op zondagmorgen 19 april worden om half elf de eerste vier Stolpersteine geplaatst in de Marktstraat, gevolgd door de Brugstraat (11 uur), Almelosestraat 30 (half twaalf), Almelosestraat 27 (twaalf uur), Almelosestraat 37 (half een) en de Enkstraat 20 (1 uur). Dat gebeurt met medewerking van mensen van de firma Klink Nijland. Die zullen zorgen dat de herdenkingstenen goed strak komen te liggen.

Om drie uur zondagmiddag zal in de Plaskerk dominee Zwerver een welkomst- en herinneringswoord uitspreken. Daarna is het tijd voor de muziekvoorstelling ‘Bevroren Tranen’ van Maarten Peters. Deze veelzijdige muzikant componeert voor artiesten als Liesbeth List, Rob de Nijs, Ruth Jacott en Margriet Eshuijs. Peters speelt ook in theaterconcerten en schrijft inspirerende muziek uit betrokkenheid voor bijvoorbeeld de grote actie Alpe d’Huzes.

In Raalte zingt hij liederen die over 70 jaar geleden gaan toen Raalte op 11 april 1945 bevrijd werd, de sombere jaren daarvoor maar waarin ook naar de toekomst gekeken wordt. Peters schrijft en zingt sinds 1999 elk jaar een nieuw lied voor onder meer de grote 4 mei herdenking in Kamp Westerbork. Al die poëtische liederen zijn nu gebundeld in het muziekprogramma ‘Bevroren tranen’.

In de Plaskerk wordt hij ondersteund door mannenkoor Salland Vocaal met het lied ‘Zoveel’. Basisschoolleerlingen uit de gemeente Raalte lezen deze middag enkele gedichten voor in het kader van het project ‘Vier de vrijheid’ met Hans Groen. Ook worden de namen van alle vermoorde joodse inwoners van Raalte voorgelezen die voortaan ook met de Stolpersteine herdacht worden.

Tijdens de muziekvoorstelling van twee keer drie kwartier zijn beelden te zien van lokale monumenten en van de Stolpersteine in Raalte. Deze presentatie is gemaakt door Margriet Eshuijs. ‘Bevroren Tranen’ werd mogelijk gemaakt door onder meer het Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück, Hof in Salland, Eleon de Haas en de Werkgroep Stolpersteine Raalte

Gratis toegangskaarten zijn te bestellen bij het HOFtheater, maar na afloop zal er wel gecollecteerd worden bij de uitgang van de Plaskerk. In het Annahuis is diezelfde middag een kleine fototentoonstelling te bezoeken. Videoclub Zoom-out zal alles op deze zondag vastleggen, maar gaat eerder ook al aan de slag bij de vroegere synagoge aan de Stationsstraat en de oude Joodse begraafplaats.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.