heeft raalte wel een lokale omroep nodig

Heeft Raalte wel een lokale omroep nodig? Dat vraagt D66’er Bert Terlouw zich hardop af. “Of een lokale omroep überhaupt wel nodig is in Raalte, weten we niet. We hebben namelijk geen idee wat de luistercijfers zijn en wie het publiek is. De lokale omroep heeft wel een rol bij het live uitzenden van de gemeenteraadsvergaderingen, maar ook hier is geen zicht op het aantal luisteraars,” aldus het gemeenteraadslid. “De vraag is dan onbeantwoord of er een goede balans is tussen uitgave en opbrengsten rondom RTV Raalte.”

We maakten een rondje langs verschillende politieke partijen in Raalte over het belang van een lokale omroep. Drie partijen hebben tot nu toe gereageerd. Terlouw vervolgt: “Lokale en regionale omroepen zijn nu financieel afhankelijk van de lokale politiek. Dat is onwenselijk. D66 wil dat de lokale omroep gefinancierd gaat worden door het Commissariaat voor de Media, zodat lokale omroepen onafhankelijk kunnen opereren. D66 heeft hiertoe landelijk een initiatiefwet voor ingediend.”

“Naast financiële overwegingen spelen andere zaken mee. Zijn er wel voldoende vrijwilligers te vinden voor de praktische uitvoering ervan. Daar zal het bestuur van RTV Raalte zelf een oplossing voor moeten vinden,” aldus Terlouw.

Harry van Kampen telt zich kritisch op naar de noodzaak van een lokale omroep. “De SP is geen tegenstander van lokale omroep, maar een omroep zonder luisteraars en waarbij op internet alleen oud nieuws te vinden is, draagt ook niet positief bij aan het geheel.”

Van Kampen: “Een omroep moet midden in de samenleving staan en alle geluiden, voor en tegen, zouden aan bod moeten kunnen komen. Wij zouden u wel wat verbeterpunten kunnen aandragen.”

Ook is Van Kampen kritisch over de financiën. “Een omroep met een flink aantal donateurs, ook kleine bedragen, is bijna onmisbaar in deze tijd. De reclame was ook zeer slecht. Nergens was een overzicht van de kosten en wat je er voor kreeg, plus hoeveel luisteraars en kijkers er zijn.Een omroep is pas haalbaar als alle punten van de taart bijdragen aan het geheel. Dus niet alleen programma’s maken.”

Van Kampen suggereert: “Een RTV Raalte sticker voor op de fiets, auto of kinderwagen met erop waar ze te vinden zijn is onmisbaar. Denk even aan de jaren zeventig waar de Noordzee-stickers en ook die van Veronica en Miamigo enzovoort over al te zien waren.”

“Wil men een doorstart, dan moet er wel flink wat gebeuren in positieve zin, anders gaar het niet wat worden,” haalt Van Kampen uit. “Dus de SP is niet tegen een omroep, maar er moet wel een goed plan zijn, wat haalbaar is. Anders gooien we het geld over de balk en dat geniet niet onze voorkeur.”

De grootste partij uit de gemeenteraad, GemeenteBelangen Raalte, houdt zich nog even op de vlakte. “De strubbelingen qua organisatie en of, en hoe, een doorstart gemaakt moet worden, heeft de volle aandacht van Frank Niens, onze wethouder. Voorlopig wachten wij als fractie de ontwikkelingen af,” stelt Jasper Guldemond namens de partij.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.