goos lier 1 april

Deze column kan twee kanten op. Het zou een 1-april-grap kunnen zijn, het safariplan van de gemeente Deventer voor het voormalig beoogde bedrijventerrein Linderveld ten noorden van de Vijfhoek. De grootse aanpak met een voorlichtingsavond waarbij 300 mensen aanwezig waren maakt het op z’n minst een curieuze 1-april-grap. We zullen het woensdag meemaken. Wel of niet een 1-april-grap, het is een boeiend voorstel.

Het voorstel gaat uit van de combinatie van wonen en dierentuinbeleving. De gedachte is dat mensen een fikse prijs willen betalen voor een woning met het zicht op zebra’s en giraffen en dat nieuwe bewoners naar Deventer te trekken. Daarnaast is het een dierentuin met veel parkeerplaatsen en allerlei andere voorzieningen om de mensen het naar de zin te maken. Alles bij elkaar met als doel de financiële schade die nu al geleden is op het Linderveld enigszins goed te maken.

De projectontwikkelaar en de gemeenten lieten zich tijdens de informatieavond vergezellen van een dierentuindeskundige die kon uitleggen dat het een goed plan is. Echter, een reactie van een deskundige in de Stentor laat ten aanzien van de exploitatie een heel ander geluid horen. Hoe dan ook, ik denk dat die beleving ook wel eens wat kan tegenvallen. Ooit een safari gedaan op een regenachtige dag. Bij regen vraag je je echt af wat die exotische dieren hier doen.

Alles bij elkaar denk dat het plan voor het Linderveld leidt tot een ongelukkige combinatie van net niet gepaste bebouwing, veel auto’s, veel hamburgers, ongelukkige dieren, veel hekken en tegenvallend woongenot.

Dan te bedenken dat er zo veel wel kan met het gebied. Studenten van Saxion hebben daar onderzoek naar gedaan. Bij de plannen van de studenten gaat het ook om combinaties van functies: een alternatieve vorm van landbouw, recreatie, wonen, educatie en zorg. Bij de landbouw wordt gedacht aan een Deventerse variant van de landbouwmethode van de Amerikaanse landbouwgoeroe Joel Salatin, waarbij op één bedrijf koeien, varkens en kippen zo veel mogelijk in de buitenlucht worden gehouden. De beweiding is zo gekozen dat bodemstructuur wordt versterkt. Bovendien is het een vorm van woonvriendelijke landbouw.

Toch maar hopen dat het een 1-april-grap is.

Goos Lier, g.lier@saxion.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.