Home / archiefcentraal / eis 4 jaar cel na sieradendiefstal hoogbejaarden

eis 4 jaar cel na sieradendiefstal hoogbejaarden

De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 31-jarige vrouw uit Amersfoort, die de afgelopen jaren juwelen stal van hoogbejaarde vrouwen in verzorgingshuizen in heel Oost-Nederland. Ze wordt onder meer verdacht van diefstal in Raalte op 2 juli. De vrouw heeft de meeste diefstallen bekend.

Dat meldt RTV Oost.

De vrouw werd in februari 2014 aangehouden nadat camerabeelden, waarop ze te zien was na een insluiping bij een verzorgingstehuis in Oldebroek, op tv waren vertoond. De beelden werden in oktober 2013 gemaakt en de vrouw gaf zichzelf aan. Ze bekende een aantal diefstallen en werd daarna weer vrijgelaten. In juli vorig jaar werd ze opnieuw opgepakt, nadat ze betrapt was bij een insluiping in Hengelo. Bij haar thuis in Amersfoort werden toen honderden gestolen sieraden gevonden. Zoveel dat, ondanks een drukbezochte kijkdag op het politiebureau in Apeldoorn, nog niet alle sieraden terug bij de eigenaren zijn.

Slechts deel van de diefstallen opgelost

Haar tweede aanhouding leidde niet tot een lang voorarrest. De 31-jarige was op dat moment hoogzwanger. Daarnaast was volgens de officier van justitie nog niet de hele omvang van de diefstallen bekend. Volgens de officier van justitie is maar een deel van de diefstallen opgelost. Dat heeft onder meer te maken met de leeftijd van de slachtoffers, hoogbejaarde vrouwen, die soms doof of blind waren en helemaal niet gemerkt hebben dat ze bestolen waren. De vrouw uit Amersfoort zou hele strooptochten gehouden hebben langs verzorgingshuizen. Daar zou ze zich tegenover bewoonsters voorgedaan hebben als een personeelslid.

De vrouw zou zich in veel gevallen met smoesjes kettingen en armbanden hebben toegeëigend. Zo vertelde één van de slachtoffers dat de verdachte haar hielp, omdat haar ketting te strak zat. Pas later merkte ze dat die weg was. Bij een ander slachtoffer zou de vrouw gezegd hebben dat het slot van een armbandje kapot was en ze het zou laten repareren. De gestolen sieraden zouden voor een groot deel zijn verkocht bij een heler in Enschede.

Ontkent diefstal Deventer

Voor de rechtbank bekende de vrouw een groot deel van de diefstallen. Een aantal ontkent ze, waaronder eentje in Deventer op 2 juli. “Dat was een verpleegtehuis, die deed ik niet. Daarnaast was er een ring van vinger gehaald, dat doe ik niet.”

De reden voor de diefstallen lijkt te liggen in de gokverslaving van de echtgenoot van de 31-jarige vrouw. De man, die later vandaag voor de rechter staat, zou met online gokken een schuld van ruim 60.000 euro hebben opgebouwd. De schade van de diefstallen zou zeker 32.000 euro zijn. De heler uit Enschede staat vanmiddag ook voor de rechter.

Lees ook

College wil vergunningverlening voor woningsplitsing niet gratis aanbieden

RAALTE – Het Raalter college van B&W ziet vooralsnog niks in het idee van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.