een laatste brief uit kamp westerbork

Raalte viert dit jaar 70 jaar bevrijding. De komende weken maken we aan de hand van foto’s en verhalen een reis op weg naar bevrijding. De verhalen en foto’s zijn afkomstig uit het boek ‘Raalte in Oorlogstijd’ van Richard Woolderink.

In deze aflevering: Een laatste brief uit kamp Westerbork

De brief was gericht aan de postbode Mars uit Raalte. Betje Zwarts- De Lange, die deze brief schreef, vermeldde er nog bij dat er een apart briefje voor ‘Vijver’ was ingesloten. Waarschijnlijk werd in dat briefje de burgemeester om hulp gevraagd. Onderstaand de brief van Zwarts – De Lange.

Beste menschen,

Zoo jullie zien zijn wij nog in Westerborg. Of wij de blijven weten wij niet want morgen gaat er weer een transport weg. Het is hier verschrikkelijk. Als wij dat overleven zijn er boekdelen van te drukken. Zus en Jaap en de kinderen zijn al weg en Hartog…….. ook. Het is verschrikkelijk. Heb onze Jaap helemaal niet goedendag gezegd. Ben er kapot van en dan zijn er 3 broers van Sam weg. Jaap, Willem en Filip. Maar zeg er niets van tegen mijn schoonmoeder, want dan overleef zij het niet. Wij zitten hier al meer als een week maar het is net of het langer is. Je word van de eene brak overgebracht naar de andere. Het is niet om uit te houden en toch moeten wij de moed er in houden anders is het helemaal mis. Frieda en haar moeder liggen op een andere brak. Daar was ik wel graag bij want nu ben je helemaal alleen met de kinderen. Sam was net bij mijn en is nu weer weg met Dinie. Het is hier zoon modderpoel want het is allemaal zand en nu is het modder. Mars, als je nog wat voor ons kunt krijgen doe het dan. Hindert niet wat het kost. Sam zegt bij….. kunt je misschien ook wel wat voor ons krijgen. En…. heeft misschien nog wel boter voor ons. Als jullie kunt doe het dan want ik wou hier nog wel graag blijven hoe rommel of hier ook is. Zoonet krijgen wij ook een brief van mijn schoonmoeder en daar vragen ze ook naar Rein uit Hoogeveen maar die is ook al weg. Net was onze Izak nog hier. Die was van de week zoo zenuwachtig maar het ging nu nog wel. Sjaak en Jacob zijn hier nog wel. Die jongens lijden ook honger en dat is wat. Als wij een beetje eten over hebben dan bewaren wij dat wel maar wij krijgen soms zelf niet genoeg en dat is wat ook voor zooveel menschen eten te geven. Dat valt ook niet mee en het is alle dagen kool en wortels, maar dat hindert niet. Als je honger hebt eet je alles en wij hopen nog altijd dat wij weer beter krijgen. Je wordt hier gek van het geschreeuw want daar zijn nog kinderen van 2 maanden. Nou lieve menschen ga ik eindigen. Ik hoop dat jullie ook nog eens weer ergens mee helpen kan als wij mekaar weerzien. Ik denk zoveel aan Zus. Die mis ik zoo. Dini was er al ziek van. Nou menschen het beste. Ook van Sam, Dini en Moosje en apart van mijn Betje.Bid maar veel voor ons dat wij gauw weer bij jullie mogen zijn. Ik doe er een briefje voor Vijver bij. Sam zijn adres is S.Zwarts, Brak 56. Bed 94. Post H……………

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.