de boer op in marienheem

Al eens 300 koeien tegelijk de lente zien inluiden? Dit kan tijdens de Open Boerderijendag, die op 19 april wordt georganiseerd door LTO Salland in Mariënheem. Naast dansende koeien, die dit jaar voor het eerst de wei weer ingaan, zullen een melkgeitenbedrijf en puimveebedrijf hun staldeuren voor u openen. Ook is het mogelijk om trekkers en andere landbouwmachines te bekijken op een loonwerkbedrijf.

De 4 deelnemende bedrijven aan de jaarlijkse Open Boerderijendag zijn te bezoeken per auto of op de fiets, via een prachtige tocht door de omgeving van 10 kilometer. Op elk bedrijf liggen routebeschrijvingen. Tijdens deze dag is het van 11.00 uur tot 16.00 uur mogelijk om te zien hoe het eraan toe gaat op diverse moderne boerenbedrijven. Daarnaast zijn er tal van leuke activiteiten voor jong en oud, zoals proeverijen van diverse producten, schminken, een springkussen en een kleurwedstrijd.

De meest nieuwsgierige boerderijdieren zijn toch wel geiten. Op het biologische melkgeitenbedrijf van de familie Reimert, waar de ruim 1200 geiten ’s zomers de wei in gaan, kunt u dit ervaren!

De familie Huisman heeft een opfokbedrijf voor vleeskuiken moederdieren. Deze komen als kuiken op het bedrijf en worden in ongeveer 20 weken grootgebracht. Vlak voordat ze eieren gaan leggen verlaten de dieren het bedrijf en gaan naar een vermeerderingsbedrijf. Daar komen de hanen erbij voor bevruchte broedeieren. Vleeskuikens uit die eieren gaan naar vleeskuikenbedrijven.

Het loonbedrijf Van der Vegt voert alle voorkomende loonwerkzaamheden uit op gras- en maisland. Daarnaast zal op dit bedrijf een machine aanwezig zijn van Veenhuis uit Raalte. Deze kan via infraroodtechniek heel precies bemesten, zodat zo efficiënt mogelijk met mineralen omgegaan wordt. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast rondom natuurgebied Boetelerveld.

Op het melkveebedrijf van de familie Bruggeman worden om 12.00 uur 300 koeien de wei in gelaten. Ondanks de grootte is het bedrijf grondgebonden en zelfvoorzienend qua ruwvoer. De open dag valt samen met de eerste weidedag van CONO, waaraan de melk wordt geleverd. Van de melk wordt onder andere Beemsterkaas en Ben en Jerrys ijs gemaakt, wat uiteraard ook te proeven is!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.