bv natuurlijk maximaal rendement zonnepanelen

‘‘Zonnepanelen presteren het beste als ze nieuw zijn en onder de meest gunstigste omstandigheden zijn geplaatst. Nieuwe panelen worden altijd ouder en het rendement zal daardoor ook teruglopen. Tegenwoordig is dat bijna altijd een verlies van 0,8 procent per jaar. Over een levensduur van 25 jaar betekent dit een verlies van twintig procent. Die veroudering komt door de uv-straling en warmte van de zonnestralen, die we juist zo hard nodig hebben om energie op te wekken.

Gelukkig kun je die veroudering enigszins beïnvloeden door de zonnepanelen goed schoon te houden. Op sommige plekken gaat dit vanzelf door de regen, maar als de panelen vies zijn is het aan te raden ze schoon te maken. Gebruik hiervoor schoon water zonder zeep of nog liever osmose water en een zachte borstel of spons. Het gebruik van een schuurspons of een hoge druk reiniger wordt dringend afgeraden. Dit zorgt voor beschadigingen en een versnelde veroudering.

Schoonmaken kun je het beste doen in het voorjaar, omdat je dan het zonnige seizoen met schone panelen begint. Schoonmaken bij warm weer is af te raden, omdat het temperatuurverschil tussen het koude water en de warme panelen barsten en scheurtjes kunnen ontstaan.

Teruglopende opbrengsten komen vaker nog doordat de panelen deels in de schaduw staan doordat er bijvoorbeeld bomen bij zijn gegroeid. Ook wanneer er maar een of twee panelen met schaduw worden overworpen zal dit een negatieve invloed hebben op de gehele installatie. Het is daarom erg belangrijk om te voorkomen dat de zonnepanelen in de schaduw komen te staan.

Ook kunnen zonnepanelen geheel worden bedekt met sneeuw of hagel. Er wordt dan geen licht doorgelaten en er zal geen opbrengst zijn. Nu komt dit verschijnsel alleen in de wintermaanden voor en dat zijn de maanden met de laagste opbrengsten. Zonnepanelen brengen in de zomermaanden ongeveer vijf keer meer energie op dan in de wintermaanden.

Je kunt de opbrengst van je installatie monitoren door bijvoorbeeld een app te downloaden. Kijk hiervoor naar de websiste van het merk van de omvormer welke er is geplaatst (bijvoorbeeld SMA, Fronius, Samelpower of Power-one).”

Wil je meer weten over zonnepanelen of windenergie? Neem dan contact op met Assink-Weustink via info@assinkweustink.nl of 0572363355. Als je andere vragen hebt voor de BV Natuurlijk over natuurlijk een duurzaam bouwen, stuur je vragen dan naar info@bvnatuurlijk.nl. Deze groep van ondernemers kan je van het begin tot het eind van het bouwproces adviseren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.