bv natuurlijk de nul op de meter woning

‘‘De Nul Op de Meter woning, oftewel de NOM-woning staat tegenwoordig nogal in de belangstelling. Dit zijn woningen die net iets meer energie opleveren dan verbruiken, waardoor de energiemeter op nul blijft. Wie wil dat nu niet?

In de praktijk is het echter iets minder rooskleurig dan in theorie. Naast dat je allerlei maatregelen tijdens de bouw kunt nemen om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden en om energie op te wekken, moet het gedrag van de bewoners ook aangepast worden om energie over te houden.

Hoe ver dit precies gaat, dat is de moeilijke vraag. Moeten daar regels voor komen? Gaan anderen straks voor jou bepalen wat goed gedrag is en wat niet? Er is onlangs een verhuurder door de rechter op de vingers getikt omdat het energieverbruik na isolerende maatregelen en dergelijke, onvoldoende besparing kende. Gevolg: de huurverhoging moest teruggedraaid worden. Tja, het is niet makkelijk. Degene die nul op de meter belooft kan flauwe regeltjes bedenken die in de praktijk moeilijk na te komen zijn. Hoe vaak mag je per dag douchen, en hoe lang? Als de verwarming aan is geen deuren open laten staan. Hoeveel was je per dag? Let wel, het is gewoon verstandig om goed met energieverbruik om te gaan. Dit moet je gewoon willen voor ons milieu.

Het is goed dat er over gepraat wordt, zodat er een betere balans kan komen tussen leverancier en consument. Uiteindelijk zullen er betere contracten komen die gebruik én verbruik monitoren en de prestatie van de energieleverende woning vaste kaders geeft. Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van bewoners met woningen die nul op de meter hebben. Reageer gerust onder dit bericht!’’

Voor meer informatie over de Nul Op de Meter woning kijk je op staging2.Nulopdemeter.nl

of neem direct contact op met Jansman Bouw via info@jansman.nl. Als je zelf een NOM-woning wilt bouwen, neem dan contact op met de BV Natuurlijk via info@bvnatuurlijk.nl. Deze groep ondernemers kan je van A tot Z door het proces begeleiden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.