aanpak n348 bij lemelerveld stap dichterbij

De aanpassing van de N348 bij Lemelerveld is weer een stapje dichterbij. Dalfsen is akkoord gegaan met de ontwerpen van de provincie van het ‘bestemmingsplan N348 Lemelerveld’ en het ‘landschaps- en beeldkwaliteitsplan op hoofdlijnen’.

In het plan is een nieuwe aansluiting in Lemelerveld Zuid opgenomen bij de Achterkampsweg aan de N348. Daarnaast is er een nieuwe weg gepland tussen deze nieuwe aansluiting en bedrijventerrein ’t Febriek. Ook wordt in het bestemmingsplan geregeld dat er een bedrijfsbestemming komt op de locatie van de voormalige boerderij aan de westkant van het gebied, tussen de nieuwe weg en het Overijssels Kanaal. Aan de Posthoornweg is ruimte voor woon-werk kavels en aan de Handelsweg is er ruimte voor kavels zonder woning.

Op basis van dit ontwerp wordt in de komende periode een voorontwerpbestemmingsplan opgesteld, dat naar verwachting in juni in procedure wordt gebracht voor inspraak en mogelijk in december 2015 wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Met het uitvoeren van de plannen wordt de bereikbaarheid van het bedrijventerrein sterk verbeterd. Ook wordt er voldoende ruimte ontwikkeld voor bedrijven om volop te kunnen ondernemen in Lemelerveld.

Aanpak N348

De provincie Overijssel legt in samenwerking met de gemeente Dalfsen meerdere gelijkvloerse op- en afritten rondom het dorp Lemelerveld op de N348 aan. Op dit moment heeft het dorp nog slechts één aansluiting op deze provinciale weg. De huidige op- en afritten in het centrum vervallen grotendeels, waarbij alleen de afslag vanuit Raalte richting het centrum in stand wordt gelaten. Aan de noordzijde van Lemelerveld, bij de Vilstersedijk, wordt een gelijkvloerse aansluiting met verkeerslichten gerealiseerd.

Ook aan de zuidkant van het dorp, bij de Achterkampsweg, worden op- en afritten gemaakt richting het bedrijventerrein. Tussen de noordelijke en zuidelijke aansluiting wordt de maximum snelheid op de N348 verlaagd naar 70 km/h. Ten zuiden van het dorp, bij de bushalte ter hoogte van restaurant De Lantaren, wordt een voetgangersbrug gerealiseerd. In de toekomst kan de weg op deze plaats immers niet meer overgestoken worden.

(be)leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit

Tegelijkertijd met het verbeteren van de verkeersveiligheid en doorstroming, wordt met het project N348 de (be)leefbaarheid en uitstraling rondom de weg in Lemelerveld verbeterd. Naast de snelheidsverlaging wordt bijvoorbeeld het groen langs de weg anders ingericht. Belangrijke zichtlijnen in het dorp worden geaccentueerd. Een landschapshaag vermindert tegelijkertijd het zicht vanuit het dorp op het doorgaande verkeer. Dit vermindert de verkeersoverlast veroorzaakt door het verkeer op de N348.

Naast de nieuwe aansluitingen op de N348 wordt gewerkt aan vier projecten voor de verbetering van het onderliggende weggennet:

– De Vilstersestraat/Deventerweg wordt fietsvriendelijker ingericht

– De Stationsstraat/Schoolstraat wordt heringericht

– Tussen de zuidelijke aansluiting en bedrijventerrein ’t Febriek wordt een nieuwe weg aangelegd

Tot slot is met de nieuwe Lemelerveldbrug de onderdoorgang verbreed en wordt van het heringerichte Kroonplein, onder deze nieuwe brug door tot de Driepuntbrug, een fietsstraat gerealiseerd.

Informatiebijeenkomst

Op 28 april wordt door de provincie Overijssel, samen met de gemeenten Dalfsen, Ommen en Raalte, een inloopbijeenkomst georganiseerd, waar de plannen worden toegelicht. De inloopbijeenkomst vindt plaats van 17.00 uur tot 19.30 uur bij Reimink Café en Zalen, Dorpsstraat 2 in Lemelerveld. De zaal is open vanaf 16.45 uur.

Deelgebied Stappenbelt

Bedrijventerrein ’t Febriek, vernoemd naar de vroegere Beetwortelsuikerfabriek, is vanaf halverwege de jaren ‘70 tot nu ontwikkeld in verschillende deelgebieden: Ambachtsweg, Posthoornweg en meest recent deelgebied Parallelweg. Met Stappenbelt wordt hier in de toekomst een deelgebied aan toegevoegd. Stappenbelt is de naam die rond 1900 werd gehanteerd voor de gronden in het plangebied. Dit gebied is niet specifiek gerelateerd aan één van de omliggende wegen en krijgt daarom, in tegenstelling tot de eerdere deelgebieden, een andersoortige naam.

Verfraaiing dorpsentree

De aansluiting Lemelerveld Zuid vormt in de toekomst de dorpsentree voor het verkeer vanuit de richting van Raalte. Mede daarom wordt hier in de vorm van een schanskorfconstructie met belettering ’t Febriek’ een verfraaiing aangebracht die geldt als visitekaartje voor het binnenkomend verkeer. Een soortgelijke constructie wordt bij de Vilstersedijk gerealiseerd voor het verkeer vanuit de richting van Ommen. De zuidelijke ontsluitingsweg tussen ’t Febriek en de N348 geeft een belangrijke impuls aan de bereikbaarheid. Het bedrijventerrein krijgt daarmee een directe en snelle aansluiting op de provinciale weg. Samen met de vrije bedrijfskavels wordt daarmee een optimaal vestigingsklimaat gegarandeerd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.