zondagse gedachte kracht die geneest

Als ons iets ernstigs overkomt, als we ziek worden, als een dierbaar iemand sterft, als we een ongeluk krijgen of als er weer eens een vreselijke ramp gebeurt in onze wereld, dan roept dat allerlei vragen bij ons op: Waarom moet mij/ons dit overkomen? Wat heeft dit voor zin? Hoe kom ik hier in Godsnaam ooit doorheen? Waar haal ik de kracht vandaan om dit aan te kunnen? Het zijn vragen waar we vaak geen antwoord op weten en ook niet zullen krijgen.

Het zijn vragen die onze boosheid of onze onmacht uitschreeuwen, misschien wel als een gebed naar God toe, in de hoop dat er toch Iemand is die ons begrijpt op de moeilijke momenten in ons leven, Iemand die woordeloos ons nabij is in de pijn, het verdriet en de eenzaamheid. Ik zeg ‘woordeloos nabij’, omdat woorden vaak tekort schieten in zo’n situatie. Niet voor niets zeggen we juist dan vaak: ‘Er zijn geen woorden voor’.

Het gaat vooral om het voelen van een aanwezigheid, voelen dat je niet alleen bent. Het gaat om een arm om je schouder, het gaat om een liefdevolle blik of aanraking, om er-zijn, meer is niet nodig, meer wordt vaak ook niet verwacht. Het is de stille aanwezigheid van een mens, een stille aanwezigheid van Iets of Iemand die kracht kan geven. Ja, zelfs ‘genezend’ kan zijn. Onderstaande gedachte van Catharina Visser drukt dat mooi uit:

[i]Is er een kracht die geneest?

Als wij op de bodem van ons kunnen zijn

als wij pijn hebben, ziek zijn

of eenzaam door de dagen gaan:

is er een kracht die ons doet opstaan?[/i]

[i]Kom mij niet aan met mooie woorden,

zeg niet dat lijden een zin heeft, een doel!

Als de afgrond zich opent en nergens houvast is,

troost mij dan niet met andermans pijn,

kom mij niet aan met schoonheid en zon.[/i]

[i]Maar waak met mij in de grot van de smart,

begrijp de volle omvang van mijn klacht,

kleineer mij niet, laat mij mijn waardigheid.

Wie weet – in de nacht, tussen jou en mij –

roert zich een kracht die geneest.[/i]

Deze ‘genezende kracht’ wens ik iedereen van harte toe als ons leven zwaar is en we verlangen naar betere tijden.

Pastor Astrid van Engeland

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.