project steenmartervrije steenuilenkasten

Dat de samenwerking tussen het ATC Ommen ( Arbeids Training Centrum) en de Vogelwerkgroep van N&M de Vechtstreek uitstekend genoemd kan worden, is een vaststaand feit. Bij het ATC werken leerlingen van De Maat en de Boslustschool aan het verbeteren en vergroten van hun arbeidsvaardigheden. De leerlingen krijgen een groot aantal praktische vakken, waaronder houtbewerking valt en het maken van “eigen” producten zoals nestkastjes. De vogelwerkgroep leverde eind 2014 een lading watervaste multiplex platen. De opdracht luidde: Het produceren van steenmartervrije Steenuilkasten.

Steenuilen hebben het moeilijk in Nederland. De steenuilen zijn bewoners van het oude boeren- en cultuurlandschap met een schakering van erven, heggen, houtwallen en omheinde weilandjes met paarden en schapen. Nu zijn ze sterk afhankelijk geworden van open dorpsranden en kleinschalige landschappen. Vooral afbraak van veel boerenschuren en predatie door Steenmarters speelt de Steenuil parten. Door samenwerking tussen het ATC en de Vogelwerkgroep hopen de partijen dat de predatie door Steenmarters verleden tijd wordt.

Ondertussen hebben de leerlingen maar liefst dertig steenmartervrije nestkasten gemaakt.

27 maart was het dan zover: De leerlingen mochten samen met de Vogelwerkgroep de eerste Steenmartervrije Steenuilkast ophangen in een boom op een schitterende, zeer geschikte locatie, namelijk bij de Beeldentuin in Witharen. Gastvrouw Thea Dijkema ontving de leerlingen van harte, waarna aan een geschikte boom in de tuin de kast werd opgehangen. De leerlingen bleven liever toekijken dan de ladder op te gaan want uiteindelijk bleek het toch nog een hele klus om de kast perfect te bevestigen. En nu wachten de leerlingen vol spanning of er zich daadwerkelijk een Steenuilenpaar in het door hun gemaakte verblijf gaat vestigen.

Het “Project Steenuil” wordt uitgevoerd met financiële steun van de provincie Overijssel vanuit de subsidieregeling “Maatschappelijke initiatieven Overijssel 2014”.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.