Home / archiefcentraal / patrijs heeft het ook in salland zwaar

patrijs heeft het ook in salland zwaar

Volgens het jaarverslag is de patrijs ook in Salland een zeldzame verschijning. Ze zijn er nog wel, maar ze hebben het moeilijk. Vooral de aantasting van hun leefgebied speelt de patrijzen parten: “Het lijkt erop dat er door verwijdering van dekking door maaien veel legsels verloren gaan. Het later maaien, bijvoorbeeld pas eind juni, van sloten, bermen en stukjes ruwe opslag met brandnetels en bramen zou al direct een verbetering van het broedsucces tot gevolg kunnen hebben.”

‘Patrijs van Salland’ (PvS) is een samenwerkingsverband van IVN- Wijhe en -Raalte, Wildbeheerseenheden, Vogelwerkgroep IJsselstreek en de Agrarische Natuurvereniging, die deze achteruitgang wil stoppen.

Allereerst wil PvS een beter zicht op de patrijzenstand. Het jaarverslag vermeldt dat er “een fractie minder patrijzen zijn geteld dan in 2013” (412 in 2014 tegenover 450 in 2013) maar dat de kwaliteit van de meldingen stukken is verbeterd. Hierdoor ontstaat een beter inzicht in de Sallandse patrijzenstand. Door systematisch jaar in, jaar uit te blijven tellen, hoopt PvS ook zicht te krijgen op de ontwikkeling van de patrijzenstand.

Daarbij blijft PvS afhankelijk van mensen die hun ogen en oren de kost geven, waarnemingen noteren (plaats, aantal, datum, tijdstip en weersomstandigheid) en doorgeven. In het verslag wordt een aantal gebieden beschreven dat zodoende goed in kaart kon worden gebracht.

Door financiële bijdragen van derden, zoals het Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds, wordt het ook mogelijk om in die gebieden actief beschermende maatregelen te treffen, bijvoorbeeld het inzaaien van kruidenlandjes.

Om de patrijs weer een toekomst te geven, is veel meer nodig. Patrijs van Salland hoopt in de nabije toekomst dan ook haar activiteiten uit te breiden en ook in een groter deel van Salland actief te worden.

Het volledige jaarverslag is beschikbaar op www.patrijsvansalland.nl

Lees ook

Uitgesproken Lauk: Boerenstemmen

De gemeenteraadsverkiezingen in maart naderen en dus worden de politieke partijen in het Sallandse actiever, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.