overijssel kleurt groen pvda in mineur

Overijssel is in de nacht van woensdag op donderdag groen gekleurd. Groen van het CDA wel te verstaan. De partij werd in vele gemeenten volgens verwachting de grootste tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. PvdA was over het algemeen de grootste verliezer. D66 schiet aardig omhoog.

Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van alle gemeenten in Overijssel. Alleen de stemmen van Steenwijkerland zijn op moment van schrijven niet binnen.

CDA scoorde goed en behaalde ongeveer 23% van de stemmen in onze provincie. De partij was al de grootste in Overijssel en blijft dit dan ook.

VVD, SP en D66 volgen het CDA op de lijst met meeste stemmers. Bij de VVD ging dit echter wel gepaard met een aardig verlies, terwijl D66 juist meer vertrouwen bleek te krijgen van stemmend Overijssel.

Alleen Deventer rood

Iedereen die de PvdA een warm hart toedraagt, had een lastige avond en nacht. Alleen in Deventer werd de partij de grootste, maar ook hier ging dit gepaard met een flink verlies. Iets dat in vele Overijsselse gemeenten ook zichtbaar was. De partij zag haar totaal percentage stemmen in de provincie bijna halveren.

De PVV en ChristenUnie konden beiden op ongeveer evenveel stemmers rekenen. Net als de SGP en GroenLinks. 50PLUS, Partij voor de Dieren en Lokaal Overijssel wisten volgens de voorlopige uitslag genoeg stemmen te behalen voor één zetel.

Voorlopige zetelverdeling

CDA | 12 (+1)

VVD | 6 (-2)

SP | 5 (+1)

D66 | 5 (+2)

PvdA | 5 (-4)

PVV | 4 (-)

CU | 4 (+1)

SGP | 2 (-)

GL | 2 (-)

50PLUS | 1 (-)

PvdD | 1 (+1)

LO | 1 (+1)

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.