opiniemakers weer fietsers op weg

Nu de dagen lengen en het mooie weer in aantocht is, komen de fietsende en gemotoriseerde dagjesmensen uit hun winterslaap. Kinderen zie je in hun woonomgeving weer op straat. Zij allen voegen zich bij degenen die het hele jaar door onderweg zijn met auto, landbouwvoertuig of fiets.

Gelukkig zijn er in Nederland wegen, weggetjes en woonerven genoeg, zodat het goed mogelijk is vele uren achtereen te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Toch heb je frequent met andere weggebruikers van doen. Niet altijd gaat dat van een leien dakje en spelen we met elkaar ‘Mens erger je niet’.

Iedereen heeft zijn eigen irritaties. Ouders met spelende kinderen storen zich aan hun buren die nota bene op hun eigen woonerf hard rijden. Fietsers vallen figuurlijk over wandelaars die zich eigenaar van het fietspad wanen en soms letterlijk over hun (on)aangelijnde honden. Enorme landbouwvoertuigen jagen schrik aan doordat zij de hele breedte van een binnenweggetje nodig hebben.

Veel aanstoot geven andere weggebruikers aan de vele toerfietsgroepen die Salland eigen is. De omvang van zo’n groep (vaak meer dan 15 personen) boezemt sowieso al angst in. Als het flink waait rijden ze ook nog eens schuin achter elkaar, de hele breedte van de weg gebruikend. Tegenliggers worden met veel stemverheffing aangekondigd, liefst door meerdere leden van de groep. Bij wegen met een smal fietspad erlangs doet zo’n groep het nooit goed: op het fietspad vormen ze een gevaar voor andere fietsers, op de rijweg worden ze door boze automobilisten weggetoeterd.

Zelf ben ik lid van zo’n fietsclub, ik ben er zelfs voorzitter van. Als CRT hebben we een aantal regels, ik wil er graag enkele aan toevoegen, of er mijn eigen draai aan geven.

• Bij meer dan 15 personen splitst de groep zich, onderling verschil is meer dan 100 meter.

• Geef signalen met je hand, niet door hard te schreeuwen. De toerleider heeft een bel.

• Binnen de bebouwde kom rustig fietsen.

• Mijd zoveel mogelijk de smalle fietspaden.

• Hou je aan alle verkeersregels.

Als toergroep doe je het in de ogen van anderen echter niet gauw goed. Als er een paaltje op de weg staat, of er komen tegenliggers aan, dan dien je elkaar te waarschuwen, en dat kan niet altijd met slechts enkele handgebaren. Andere weggebruikers vatten dat soms op als luidruchtig gedrag terwijl het juist de bedoeling is om de veiligheid te bevorderen.

Een ander discussiepunt is er al jaren over rijbaan versus fietspad. Het fietspad tussen Raalte en Wijhe, van Dalfsen naar Ommen, langs de wegen naar Lettele zijn prima voor fietsgroepen. Binnen de bebouwde kom echter, of op de weg van Heino naar Lemelerveld, van Schalkhaar naar Okkenbroek, van Hoonhorst naar Dalfsen zouden fietsgroepen op de rijweg moeten rijden. Helaas denkt de wetgever daar nog steeds anders over. Een wetswijziging is in de maak, maar dat is al jaren zo.

Wrevel zal er blijven, ook al omdat er tussen de vele goeien altijd een paar kwaaien zitten. Meestal echter verloopt alles in harmonie, en geeft iedereen elkaar ruim baan. In plaats van ‘Mens erger je Niet’, spelen we dan ‘Ik hou van Holland’ met elkaar.

Johan Kiekebosch

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.