hoe ziet mijn bedrijfsopvolging er uit

Hoe ziet mijn bedrijfsopvolging er uit?

Als u een onderneming heeft, dan komt u vroeg of laat voor de vraag te staan: Hoe ziet mijn bedrijfsopvolging er uit? Zoekt u het in familieverband of kijkt u buiten de familie, bijvoorbeeld een van uw medewerkers of een buitenstaander? Dit is uiteraard afhankelijk van uw wensen, maar ook van de omstandigheden nu en in de toekomst.

In het kader van de bedrijfsopvolging in BV structuur, komt vaak ook de certificering van aandelen aan bod. Een veel voorkomende bedrijfsstructuur bij een BV met 1 directeur en enig aandeelhouder (Dga A.) ziet er als volgt uit:

Dga A

Een aandeel geeft aan een aandeelhouder twee soorten rechten:

1. Het recht op de winst, dividend, het liquidatieoverschot (financieel recht)

2. Het recht op zeggenschap; stemrecht (zeggenschapsrecht)

Normaal dus verenigd in de betreffende aandeelhouder, maar deze rechten kunnen ook uit elkaar getrokken worden. Dit is wat er bij certificering gebeurt. Meestal wordt daarvoor een stichting opgericht, het zogeheten Stichting Administratiekantoor (STAK). Aan deze stichting draagt de aandeelhouder zijn aandelen over en in plaats daarvan ontvangt de aandeelhouder certificaten van aandelen. Hij is dan van aandeelhouder certificaathouder geworden.

Op dat moment is er een scheiding tot stand gebracht tussen financieel recht, dat namelijk bij de certificaathouder ligt, en het zeggenschapsrecht, dat bij de STAK ligt.

Na de certificering ziet de bedrijfsstructuur er als volgt uit:

Certificaathouder A. (voorheen Dga A.)

STAK (enig aandeelhouder)

Holding

Werkmij.

Afhankelijk van de omstandigheden en het moment van certificering zal de eerste fase van een bedrijfsopvolging er zo uit kunnen zien dat het bestuur van de STAK eerst nog door A. wordt gevormd en dat tijdens leven, dan wel in geval van overlijden per die datum, de beoogde bedrijfsopvolger in het bestuur zitting kan nemen.

Vaak zien we dan dat het bestuur uit meerdere personen bestaat, namelijk één persoon namens de certificaathouders (die financieel belang hebben), één persoon namens de BV (de bedrijfsopvolger, die belang heeft bij de continuïteit van de onderneming en dus zeggenschap wil) en een onafhankelijke derde persoon.

Uiteraard zijn er nog vele andere mogelijkheden om de bedrijfsopvolging te regelen.

Mocht u nadere informatie wensen, dan kunt u altijd een gratis gesprek bij mij aanvragen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.