glasvezel heeft de toekomst niet draadloos

Minister Kamp (Economische Zaken) wil dat inwoners van Nederlandse buitengebieden toegang krijgen tot sneller internet, via draadloze of bekabelde netwerken. Dat heeft hij in een brief aan de Tweede Kamer geschreven, meldt Nu.nl. Volgens Ben Nijboer, voorzitter van SallandGlas, is het vooral een oproep aan de overheden om glasvezelinitiatieven te ondersteunen.

Kamp zal ondernemers vanaf 1 september de mogelijkheid geven om een vergunning aan te vragen voor het aanbieden van internet via een radiofrequentie. Zo zou een dunbevolkt gebied, waar het aanleggen van internetkabels niet rendabel is, relatief gemakkelijk een snelle internetverbinding kunnen krijgen. De minister wil hiervoor de 3,5GHz-frequentie gaan inzetten, maar noemt niet de gebruikte technologie. De 3,5GHz-frequentie werd voorheen gebruikt door het Ministerie van Defensie.

Naast het gebruik van draadloze technologie wil Kamp ook het aanleggen van telecomkabels in buitengebieden stimuleren. Hij wil ervoor zorgen dat zulke kabels langer ongebruikt mogen blijven zonder dat er belasting over hoeft te worden betaald. Bovendien moet de aanleg van snel internet worden gestimuleerd door het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), vindt de minister. Kamp zegt daar in Brussel op te zullen aandringen.

Er zijn in Nederland bijna zeven miljoen breedbandaansluitingen. Er zijn echter zo’n 300.000 mensen en bedrijven op plekken waar snel internet niet beschikbaar is.

Draadloos

Volgens Ben Nijboer, voorzitter van SallandGlas, heeft Kamp het in dit geval over de echt dunbevolkte gebieden, zoals de polder, Noord-Groningen en Zeeland. “Daar bieden zelfs projecten als SallandGlas geen soelaas. De brief van Kamp ondersteunt de visieovertuiging dat de beste oplossing toch een vaste verbinding (lees glasvezel) is, dus feitelijk een ondersteuning van SallandGlas en een oproep aan de overheden om dit soort initiatieven te ondersteunen, gezien het belang voor de leefbaarheid. Helaas lezen veel mensen dit verhaal en deze krantenkoppen ook als dat ‘draadloos de toekomst heeft’. Terwijl er feitelijk staat dat glasvezel het beste is.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.