de opiniemakers ga stemmen

‘Democracy is the worst form of government except for all those others that have been tried.’ Twijfels over de democratie zijn van alle tijden, zo blijkt uit deze uitspraak van Winston Churchill, de roemrijke politicus die leiding gaf aan het Engelse kabinet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zijn uitspraak van bijna 70 jaar geleden (11 november 1947 om precies te zijn) is heel actueel met de verkiezingen van de Provinciale Staten en het Waterschap in het vooruitzicht. Je hoeft geen raspessimist te zijn om treurig te worden van de cijfers. In Overijssel bijvoorbeeld zijn zo’n 900.000 stemgerechtigden. Waarschijnlijk komt straks op 18 maart nog niet de helft opdraven. En wie zich realiseert dat in de huidige peilingen de grootste partij niet meer dan 20% van de stemmen krijgt, kan uitrekenen dat je in Overijssel met 90.000 stemmen de grootste partij van de provincie wordt. Dan denk je toch al snel dat democratie de slechtste regeringsvorm is die we kennen. Veel mensen laten het aan zich voorbijgaan, waardoor het beleid bepaald wordt door een minderheid.

De sombere cijfers hangen samen met de onwetendheid van velen over het belang van de provincie en de waterschappen. Om eerlijk te zijn: over het nut van waterschapsverkiezingen heb ik ook grote twijfels. Ze zijn uiterst belangrijk hoor, de waterschappen, daar niet van. Ze zijn immers belast met de waterhuishouding in de regio: zowel kwaliteit als kwantiteit van het water valt onder hun verantwoordelijkheid. Waarom daar echter een verkiezing voor nodig is, blijft voor mij een vraag. Doe gewoon je werk, zou ik denken, daar heb je toch geen kiezersmandaat voor nodig?

Anders is het met de Provincies. Weliswaar is hun verantwoordelijkheid voor de Jeugdzorg overgeheveld naar de gemeenten, er blijft genoeg over: provinciale wegen, bedrijventerreinen, agrarische en recreatieve gebieden, milieu en natuur: allemaal verantwoordelijkheden van de provincie. Over al die onderwerpen kunnen de meningen sterk verschillen. Thema’s als duurzaamheid, mobiliteit, verontreiniging en landschapsinrichting zijn zelfs uiterst hedendaagse en ‘sexy’ thema’s waar links en rechts sterk verschillende opvattingen over hebben. Er valt dus echt wat te kiezen.

Helaas denken de Haagse politici daar anders over. Ze kapen de provinciale strijd weg voor de neus van de provinciebestuurders en maken er een landelijke schoonheidswedstrijd van, over de populariteit van het zittende kabinet. Niet voor niets overigens, want de Eerste Kamer wordt ná 18 maart van samenstelling gewijzigd op basis van de provinciale uitslagen. Raar, maar waar.

De regionale politici slagen er vooralsnog bij mij niet in hun eigen thema’s goed voor het voetlicht te brengen. Het is nog geen 18 maart, dus ze hebben nog even tijd. Enige haast is echter wel geboden, en er is bij de gemiddelde burger een enorme informatieachterstand als het gaat over provinciale thema’s en politieke standpunten daarover.

Ik heb een heel leven lang van verkiezingen achter de rug, nooit heb ik verzuimd. Ook nu ga ik stemmen, niet omdat het mijn ‘burgerplicht’ is of omdat ik anders geen recht van spreken heb. Kijkend naar wat er in Nigeria en Syrië gebeurt: zeg ik met Churchill: beter dan onze democratie kunnen we het niet krijgen. Mijn stemadvies is daarom simpel: stem!

Johan Kiekebosch

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.