ander kanon op open zaterdag ijssellinie

De Stichting De IJssellinie in Olst heeft sinds enkele dagen de beschikking over een ander Bofors-luchtdoelkanon. De 40 L(ang) 70 vervangt het exemplaar van hetzelfde type dat enkele jaren in Olst was gestationeerd en dat kampt met een lastig te verhelpen storing. Het ‘nieuwe’ wapen is aanstaande zaterdag voor het eerst te zien op de maandelijkse open dag op landgoed De Haere. Het wordt opgesteld in de nabijheid van havezate De Haere.

In tegenstelling tot het ‘oude’ kanon is het exemplaar dat zaterdag wordt geshowd geheel handbediend. Het kanon van het Zweedse concern Bofors, is afkomstig van het Museum Historische Verzameling Grondgebonden Luchtverdediging, dat is gevestigd op de vliegbasis in het Noord-Limburgse Vredepeel.

De 40 L 70, in licentie gebouwd door Wilton-Feijenoord, verving in 1956 de 40 L 60. Het kanon heeft een iets langere loop en een veel grotere vuursnelheid dan zijn voorganger, de 40 L 60. Dat laatste was nodig omdat de Russische jachtvliegtuigen tijdens de Koude Oorlog steeds sneller konden vliegen. De 40 L 70 is anno 2015 nog in gebruik bij de Argentijnse strijdkrachten.

De open zaterdag van 4 april begint om 12.00 uur. Om 16.00 uur vertrekt de laatste rondleiding bij de hospitaalbunker (Haereweg 4B). Deelname aan de excursie, waarvoor men zich ter plaatse kan opgeven, kost 4 euro. Kinderen die de basisschool bezoeken betalen de helft. Reserveren is niet mogelijk.

De volgende open zaterdag is op 2 mei. Dan is ook de commandobunker van de luchtafweer in Welsum, aan de overzijde van de IJssel, voor het publiek geopend. Voor meer informatie: staging2.ijssellinie.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.