toch nog hoop voor jacoba en woolderink

Distilleerderij Koninklijke Dirkzwager in Schiedam is in principe bereid om de recepten en merknamen van Woolderink Raalte (GWZ) terug te verkopen. Dat liet de directeur van het bedrijf, dat onder meer Floryn genever maakt, afgelopen week via de telefoon aan Richard Woolderink weten.

“Binnen ons bedrijf moet je denken aan hoeveelheden van 10.000 flessen minimaal om rendabel te kunnen draaien. En dat halen we met de producten van Woolderink bij lange na niet. Maar in principe heb ik er geen moeite mee om de recepten en merknamen die we via de overname van Hulsink verkregen terug te verkopen”, aldus de heer Dirkzwager.

De toezegging van Dirkzwager betekent dat mogelijk alle merknamen en recepten die eertijds eigendom van distilleerderij Woolderink in Raalte waren weer in deze plaats komen.

”Er was nog wel een optie om mee te draaien in een productie onder eigen label. Dan zou Dirkzwager c.q. Cooymans in Tilburg een type kruidenbitter bottelen, en van die productiegang zou dan een aantal flessen een aangepast etiket krijgen met de naam Woolderink er op. Maar daar had ik geen enkel gevoel bij. Dan heb je toch smaakverschil en de naam zoals die bekend is, is evenmin oorspronkelijk,” stelt Richard Woolderink.

“Nee, ik wil het echt 100% houden bij de authentieke dranken zoals mijn vader die maakte. Zonder smaakverschil en ook met de etiketten zoals iedereen ze kent. En daarbij, sinds bekend werd dat Cooymans zou stoppen met het maken van zeg maar de Top 4 van GWZ (Jacoba Kruidenbitter, GWZ genever, Woolderink Beerenburg en idem de advocaat), en ik pogingen gedaan heb in elk geval de Jacoba Kruidenbitter in leven te houden, heb ik zo enorm veel positieve reacties gehad. En dan vooral van mensen die een of meer van de dranken van mijn vader dagelijks of regelmatig drinken.” Woolderink: “ En die echt balen als een stekker dat hun favoriete drankje er niet meer is. En als je dat zo vaak hoort dan is wel duidelijk dat De Snorre dranken maakte die voor velen een stukje van hun leven uitmaken. Zoveel keren hoorde ik dat er mensen op een vast tijdstip van de dag een fles en glaasje pakten, om hun eigen aha moment te creëren. Dan wil ik daar geen concessies doen aan de smaak en het uiterlijk.”

Dat met name de Jacoba Kruidenbitter nog steeds een grote favoriet is, bleek vorige week zondag tijdens de grote carnavalsoptocht. Toen schonken de Stöppelkaters nog Jacoba Kruidenbitter aan de gasten. Een kliekje van een voorraad die ooit voor dit doel was gekocht. Veel gasten lieten zich de kans op hun laatste slokkie niet aan de neus voorbij gaan.

Gert Jan Gorter, burgemeester van Zeewolde, liet zich nog ontvallen dat hij een tijdje geleden de Mitra bezocht had om een fles Jacoba te kopen. “Er stonden nog zes flessen. Ik stond voor een dilemma. Alles kopen of eentje. Uiteindelijk ging ik met een fles weg. Maar ik wist wel dat nog vijf andere liefhebbers hun kans hadden op hun eigen fles.”

Nu de weg open ligt en er wellicht weer mogelijkheden zijn om te gaan produceren gaat Richard Woolderink bekijken wat er verder te doen staat. “Als het tot een deal komt wat betreft recepten en namen, dan zal ik ook vragen welke zaken verder overgenomen kunnen worden. Zoals etiketten en doppen. En dan kan de zoektocht beginnen naar een bottelaar die bereid is kleinere hoeveelheden op fles te brengen. En er zal nagedacht moeten worden over bijvoorbeeld het gebruik van de naam. Maar dat zijn zaken die zeker opgelost kunnen worden. Nu is het eerst zaak dat het erfgoed weer thuis komt in Raalte. Waar het allemaal begon, een tijdje weg was, en hopelijk nu voor langere tijd weer blijft. De vooruitzichten zijn goed en dat geeft weer nieuwe energie.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.