snack in ziekenhuis biedt soms ook troost

Het Deventer Ziekenhuis is niet van plan op korte termijn haar snoepautomaten weg te halen. Ook de inhoud van de automaten zal de komende tijd niet worden aangepast naar gezondere snacks.

Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel behoorlijk onder vuur. Uit een onderzoek van Editie NL blijkt namelijk dat 82 procent van de ziekenhuizen snoepautomaten heeft staan. Gezondheidsdeskundigen noemen de ongezonde snacks ongepast in een omgeving waar gezondheid juist centraal staat.

In het Deventer Ziekenhuis staan momenteel twee snoepautomaten; één bij de spoedeisende hulp en één bij het bezoekersrestaurant. Uit het onderzoek blijkt dat de aangeboden producten in die automaten voor 70 tot 90 procent bestaat uit ongezonde snacks.

Laatste maaltijd

Ondanks de kritische geluiden is het Deventer Ziekenhuis niet van plan de automaten weg te halen of aan te passen. Woordvoerder Robert van Putten legt uit waarom: “Op de spoedeisende hulp komen 24/7 patiënten en begeleiders binnen. Soms moeten zij een tijd lang wachten vanwege de drukte of, in het geval van de begeleiders, vanwege het feit dat de behandeling tijd nodig heeft. Omdat deze groep onverwacht naar het ziekenhuis moet, kan het zijn dat hun laatste maaltijd lang geleden is. De automaat kan dan uitkomst bieden.”

Ook de automaat bij het restaurant in de centrale hal is volgens het Deventer Ziekenhuis van meerwaarde voor haar bezoekers. “Hier zien we mensen met verschillende behoeften. Niet zelden komen bezoekers ongepland en voor lange tijd. Een deel van hen geeft aan behoefte te hebben aan hartige of zoete producten. Daarnaast is de automaat in de hal er omdat het restaurant niet altijd open is.”

Keuzevrijheid

Volgens Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, is een ongezond snoep- en snackaanbod volstrekt ongepast in een ziekenhuis, omdat dit een plek is waar mensen komen om beter te worden. Maar het Deventer Ziekenhuis vindt dat de bezoeker daar prima zelf over kan beslissen. “We voeren een terughoudend beleid en bieden ook producten aan die als gezond(er) worden aangemerkt. We maken als ziekenhuis wel deel uit van een maatschappij waarin autonome personen ook zelf een beslissingsbevoegdheid en verantwoordelijkheid hebben”, aldus Van Putten.

Volgens de woordvoerder zijn er bij het ziekenhuis ook nog nooit klachten binnengekomen over de snoepautomaten. “Een beperkte consumptie van dit soort producten is vaak ook geen probleem. Daarnaast biedt het bezoekers soms ook troost op bijvoorbeeld moeilijke momenten. Met ons gevarieerde aanbod komen we tegemoet aan de wensen van de patiënt en bezoeker.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.