rvs vernietigt bestemmingsplan welsum

De Raad van State oordeelde dat het bestemmingsplan in strijd is met meerdere onderdelen van de Omgevingsverordening van de provincie Overijssel. Onder meer heeft de RvS aangegeven dat de gemeente Olst-Wijhe onvoldoende heeft gemotiveerd hoe het verlies van de ecologische en landschappelijke waarde van het gebied door het plan wordt gecompenseerd. Nu met het plan sprake is van nieuwe grootschalige ontwikkeling, had meer inzichtelijk gemaakt moeten worden welke maatregelen worden getroffen voor het voorkomen van overstromingsrisico’s.

Behoefte

Ook heeft de gemeente onvoldoende inzichtelijk gemaakt dat er behoefte bestaat voor de realisatie van 21 woningen. Daarnaast is de Raad van State van mening dat de gemeente onvoldoende duidelijk in het bestemmingsplan heeft vastgelegd hoe de parkeervoorzieningen worden gerealiseerd.

De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke schadelijke effecten van het plan op het Natura 2000-gebied ‘Uiterwaarden IJssel’, dat op korte afstand ligt. De Raad van State is van mening dat het rapport dat de gemeente hiervoor heeft opgesteld, onvoldoende is onderbouwd met berekeningen en dat het bestemmingsplan daarom in strijd is met de Natuurbeschermingswet 1998.

Wethouder Herman Engberink: “Wij vinden het bijzonder jammer voor de aspirant-kopers en de inwoners van Welsum. Maar zeker ook voor de initiatiefnemer Wim Bijsterbosch, die zich hard heeft gemaakt voor dit plan”. De gemeente Olst-Wijhe gaat zich beraden op de gevolgen van de uitspraak.

Bijeenkomst

Woensdagavond komen de mensen bij elkaar die een huis in dit plan wilden kopen. Donderdagavond 5 februari krijgen inwoners van Welsum en andere belangstellenden de mogelijkheid om hun vragen over de gevolgen van de uitspraak te stellen tijdens een inloopbijeenkomst. Iedereen kan binnenlopen tussen 20.00 en 21.00 uur in Dorpshuis De Bongerd. Medewerkers van de gemeente, de makelaar, de aannemer en een vertegenwoordiging van de initiatiefnemer is aanwezig om de vragen te beantwoorden en de uitspraak van de Raad van State nader toe te lichten.

De hele uitspraak van de Raad van State is hier te lezen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.