platform kabelvrij wil kabels ondergronds

Om het ondergronds leggen van hoogspanningskabels in Raalte te ondersteunen, is Platform Kabelvrij Raalte in het leven geroepen. Aanleiding is een landelijke regeling, waarbij 75% van de kosten voor het ondergronds leggen van de kabels wordt vergoed. Een unieke kans die de gemeente Raalte met beide handen aan moet grijpen, aldus het initiatief.

In Raalte loopt ongeveer anderhalve kilometer aan hoogspanningskabels (110KV) over woonwijken. Het gaat om twee tracés. Eén vanuit het westen over de N348 en één vanaf het zuidoosten over het Overijssels kanaal. Beide eindigen op het transformatorstation. Willem Hulsman, initiatiefnemer van het platform licht toe: “Minister Kamp heeft een bijzonder goed voorstel gedaan. In de afgelopen maanden heb ik met buurtbewoners gepraat en ik merk dat er veel steun is. Met het platform hebben we een plek gecreëerd waar we die steun samen zichtbaar kunnen maken en ideeën kunnen verzamelen.”

Geld vormt desondanks het grootste obstakel: de overige 25% van de totale kosten, naar schatting anderhalf miljoen euro, moet de gemeente betalen. Hulsman: “De gemeente heeft mij laten weten dat dat bedrag niet zomaar op te brengen is. Daarom hebben zij de provincie gevraagd om hierin bij te dragen.”

Recent zijn in Apeldoorn-Zuid hoogspanningskabels succesvol ondergronds gelegd. Zonder steun van het rijk, nota bene. Het hele bedrag is daar opgehoest door de gemeente, woningbouwcorporatie De Goede Woning en de provincie. Des te meer reden voor Platform Kabelvrij Raalte om dit aanbod als een unieke kans te bestempelen. Hulsman: “Als je de situatie in Apeldoorn afzet tegen dit aanbod, dan zou ik het opmerkelijk vinden als die kabels niet de grond in gaan.”

“Uiteindelijk ben ik er van overtuigd dat iedereen hoogspanningskabels uit de woonwijk wil. Met het Platform hebben we een plek gemaakt waar Raaltenaren hun stem kunnen laten horen. Daarnaast is het een plek waar we iedereen op de hoogte kunnen houden van de laatste stand van zaken. Een informatiebron en kanaal, die alle betrokken partijen er aan moet herinneren dat het nu of nooit is.”

Meer informatie: staging2.kabelvrijraalte.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.