persgroep mag wegener overnemen

De Persgroep Nederland mag de regionale kranten en huis-aan-huisbladen van Wegener overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekendgemaakt. Alleen de toestemming van de mededingingsautoriteiten stond de overname nog in de weg.

De Persgroep betaalt volgens NRC 245 miljoen euro voor Mecom, het moederbedrijf van Wegener dat ook nog kranten bezit in Denemarken. De Persgroep is uitgever van het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, Trouw en Het Parool en is eigenaar van de radiozender Q-music en diverse websites zoals Autotrack. Mecom’s dochterbedrijf Wegener geeft vooral regionale dagbladen uit: De Gelderlander, De Stentor, Brabants Dagblad, BN DeStem, het Eindhovens Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant en De Twentsche Courant/ Tubantia.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: “Het medialandschap verandert snel. Minder krantenlezers, meer online nieuws, andere advertentiemogelijkheden. Wij beoordelen bij fusies of er voor lezers en adverteerders en voor de verspreiding van dagbladen voldoende keuze overblijft. En dat is hier het geval, mede door de nadere afspraken die zijn gemaakt.”

ACM heeft nu onderzocht wat de gevolgen van de overname zijn voor het plaatsen van advertenties in dagbladen en huis-aan-huisbladen en wat de gevolgen zijn voor het drukken en bezorgen van dagbladen. ACM concludeert dat alleen bij de bezorging van dagbladen aanvullende afspraken nodig zijn om voldoende concurrentie te houden. Vorig jaar concludeerde ACM al dat de overname geen nadelig effect zal hebben voor lezers van dagbladen.

Voorwaarde

De enige voorwaarde die de ACM stelt aan de overname, heeft betrekking op de distributie van de dagbladen.De dagbladuitgever met de meeste abonnees in een gebied, bezorgt op dit moment doorgaans ook de ochtendkranten van alle andere dagbladuitgevers. Daardoor zijn de distributiekosten van ochtendkranten zo laag mogelijk. Door de overname zal De Persgroep/Mecom de dagbladen in tweederde deel van Nederland bezorgen.

“Daarmee worden andere dagbladuitgevers te afhankelijk van het bezorgingsnetwerk van De Persgroep/Mecom”, stelt ACM. De Persgroep heeft aangeboden om de huidige afspraken met het distributiebedrijf van Telegraaf Media Groep over de bezorging van elkaars dagbladen voort te zetten. Hier profiteren ook dagbladuitgevers van die geen eigen bezorgingsnetwerk hebben, zoals NRC Media. Op deze wijze wordt de distributie van alle dagbladen tegen redelijke voorwaarden gegarandeerd. De afspraken gelden in ieder geval voor een periode van 10 jaar.

Meer foto's