opiniemakers vrijwilligerswerk betalen

Vorige week in deze rubriek een discussie over vrijwilligerswerk ten behoeve van accommodaties. Reden voor Agnes Heethaar een stuk te schrijven over werk, betaald of onbetaald. Agnes werkt als manager in de zorg meer en meer met vrijwilligers.

Agnes: “Het lijkt wel of er alleen nog maar betaalde banen overblijven waar geld mee verdiend wordt. Dus in de economische sector. Werken in de zorg was in het verleden een soort van baangarantie, maar dat is al lang niet meer zo. Banen verdwijnen. Er moet meer in minder tijd. Wat overblijft is ‘dingen doen’ in plaats van ‘zorgen voor mensen’. Zorg en aandacht is voor de familie, voor buren, vrienden, kennissen en vrijwilligers. Dat brengt mij op de vraag: wanneer wordt een baan betaald en wanneer kan het vrijwillig?

Een betaalde baan brengt verplichtingen met zich mee, verantwoordelijkheid en het vraagt een bepaalde deskundigheid. Tot nu toe was het kenmerk van vrijwilligerswerk, dat je het vrijwillig deed, vanuit jezelf, dat er geen verplichtingen aan zaten, dat je het op je eigen wijze kon doen, je eigen kwaliteiten inbrengen. Je deed het om iets te kunnen betekenen voor anderen en daarmee had het vrijwilligerswerk ook betekenis voor jou. Je kon er weer mee stoppen als je het niet meer leuk vond, zonder dat daar consequenties aan vast zaten.

Maar tegenwoordig kunnen we betaald werk niet meer doen zonder vrijwilligerswerk. Kun je dan nog wel van vrijwilligerswerk spreken?

Waarom verdienen we eigenlijk geld? Om dingen te kunnen doen waar we waarde aan hechten. Om te besteden aan een fijn huis, onze kinderen en ouders, een opleiding, goede voeding, gezondheid. Dingen doen waar we goed in zijn en plezier aan beleven, om moois om ons heen te hebben waardoor we ons goed voelen.

Als vrijwilliger verdien je zinvolle tijdsbesteding. Je hebt sociale contacten, hoort ergens bij, ontvangt dankbaarheid en waardering, sommigen krijgen zelfs een lintje, het betekent veel voor de samenhorigheid in de samenleving . Het bekent veel en is erg belangrijk.

Blijft staan dat je werk nodig hebt om geld te verdienen, waarna je vrijwilligerswerk kunt doen. Maar ja, als je werkt, heb je daar geen tijd voor…

En als je geen werkt hebt, móet je in de hedendaagse participatiemaatschappij vrijwilligerswerk doen. Klopt de naam vrijwilligerswerk dan nog wel? Want je doet verplicht werk waar we als samenleving geen betaald werk van gemaakt heeft, maar je wordt wel betaald door de samenleving, zij het minimaal.

Het brengt mij bij de gedachte dat iedereen een participant is in de maatschappij: geld verdienend of vrijwilligerswerk doend. Net als in een gezin. Daar verdient niet iedereen en niet iedereen evenveel. Je besteedt het wel met z’n allen. Zo zou het in de samenleving ook kunnen zijn. Iedereen levert zijn eigen inbreng naar kennis, kunde, tijd en noodzaak. Het is zowel vrijwillig als verplicht, het is zowel geld als waardering. De een verdient er mee, de ander doet het als vrijwilliger. En met elkaar doe je alle werk dat gedaan moet worden.

Als je zelf kunt kiezen voor een betaalde baan of vrijwilligerswerk is er niets aan de hand. Als er te weinig betaalde banen zijn, kan er een probleem ontstaan. Als vrijwilligerswerk kenmerken gaat krijgen van verplicht werk, gaat er ook iets mis.

Laten we naast betaald en vrijwillig werk een derde werksoort toevoegen: participerend werk, met kenmerken van betaald en vrijwillig werk. Op die manier kan er ook in de non-profit sector het werk goed en met plezier gedaan worden.

Agnes Heethaar

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.