ontslagen bij zorggroep raalte

Zorggroep Raalte moet ongeveer een miljoen euro besparen en de kans is groot dat er mensen ontslagen moeten worden. Dat heeft de zorgorganisatie bekend gemaakt. “Minder cliënten en inkomsten betekent minder werkgelegenheid.”

“De gevolgen van de hervormingen in de ouderenzorg hebben forse consequenties voor Zorggroep Raalte. Ouderen willen (en moeten) zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. De overheid stimuleert de zelfredzaamheid door meer aan preventie te doen. En, waar nodig, in eerste instantie mantelzorgers en vrijwilligers te betrekken.”

Vanaf 1 januari 2015 vergoedt de Wet langdurige zorg (Wlz),alleen de zwaarste verpleeghuiszorg. De Wlz is voor mensen die echt niet langer thuis kunnen wonen. “Door deze ontwikkelingen heeft Zorggroep Raalte op dit moment te maken met een daling van het aantal cliënten. Deze ontwikkeling stelt ook andere eisen aan het deskundigheidsniveau van het personeel. Zo zijn er al twee groepen verzorgenden opgeleid tot gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie. Vorig jaar is een groep van twintig verzorgenden gestart met het beroepsbegeleidende leerwegtraject tot verpleegkundige.”

Contracten

Zorggroep Raalte heeft per 1 januari 2015 ook te maken met nieuwe contractpartijen voor de onderdelen wijkverpleging en dagbesteding, namelijk de gemeenten en zorgverzekeraars. Deze nieuwe zorginkoop ging gepaard met stevige kortingen op de tarieven en het volume. “Al met al heeft Zorggroep Raalte de opgave om circa 1 miljoen euro te besparen. Dit met behoud van een hoge kwaliteit van zorg- en leefomgeving voor de bewoners en blijvend goed werkgeverschap. De nadelige gevolgen van de noodzakelijke bezuinigingen zullen vooral merkbaar zijn voor het personeel. Minder cliënten en inkomsten betekent minder werkgelegenheid.”

In het afgelopen jaar zijn hiervoor al verschillende maatregelen genomen door onder andere tijdelijke contracten niet te verlengen en de vrijwillige mobiliteit te stimuleren. Deze maatregelen zijn echter niet voldoende gebleken. “Er is een transformatieplan opgesteld dat op dit moment ter advisering ligt bij de medezeggenschapsorganen. Tegelijkertijd zijn de besprekingen met de vakbonden op gang gebracht. Waarbij het doel van deze besprekingen is om te komen tot een sociaal plan. Zorggroep Raalte volgt in dit proces de formele regelgeving en doet er alles aan om medewerkers in- of extern te herplaatsen, wetend dat dit een zeer lastige opgave is.”

Alle medewerkers wiens functie in het geding is en die mogelijk boventallig worden verklaard zijn hierover inmiddels geïnformeerd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.