lettelenaar boos om woning naast zijn bedrijf

Jos Spikker uit Lettele stelt dat de gemeenteraad in Deventer voor de gek wordt gehouden door haar college met het oog op het bestemmingsplan voor de Cröddendijk 5a in zijn woonplaats. Volgens Spikker wil het college op slinkse wijze ervoor zorgen dat de woning naast zijn agrarisch bedrijf als plattelandswoning wordt aangemerkt, terwijl deze als agrarische bedrijfswoning is gebouwd.

Spikker schreef onlangs een brief aan de raad. Daarin stelt hij dat hij de afgelopen zeven jaar met de gemeente een strijd heeft gehad over een bedrijfswoning op het perceel naast zijn bedrijf. “Degene die de woning heeft gebouwd heeft aangegeven dat hij hem als bedrijfswoning zou gebruiken, maar dat is niet waar, hij heeft nooit iets in mijn bedrijf gedaan en heeft daar ook niets mee te maken. ln 2007 heb ik de gemeente gevraagd om daar tegen op te treden maar dat wilden ze toen niet”, schrijft de Lettelenaar.

Hij vertelt dat de gemeente later van de rechter in Zwolle in actie moest komen en moest handhaven, ook de Raad van State zou dat hebben bevestigd in de zomer van 2014. “De gemeente is op alle punten in het ongelijk gesteld ten aanzien van haar visie. Op niet één punt ben ik in het ongelijk gesteld.”

Plattelandswoning

Maar handhaven deed de gemeente niet. Sterker, er kwam een nieuw plan: een plattelandswoning. “lk heb toen ik dat hoorde direct de wethouder Liesbeth Grijssen (Gemeentebelang) gevraagd om een gesprek omdat ik het hier niet mee eens was, waarna ik ben uitgenodigd.” Spikker schrijft dat hij op 17 september in gesprek ging met de wethouder. “Notabene een dag na de vaststelling van het ontwerpbesluit door het college.”

“In dit gesprek is er met geen woord gerept over het collegebesluit van de dag er voor”, merkt de agrarisch ondernemer op. “lk heb toen duidelijk aan de wethouder en twee ambtenaren aangegeven dat ik absoluut geen plattelandswoning naast mijn bedrijf wil omdat dat een beperking oplevert. Hetgeen ook al nadrukkelijk bekend kon zijn omdat dit ter sprake is geweest bij de Raad van State. Ook heb ik gezegd dat hierdoor de overtreder door de gemeente wordt beloond en de boer wordt klem gezet. De wethouder heeft mij beloofd om daar over na te denken en er binnen veertien dagen op terug te komen. Helaas heb ík daarna niets meer gehoord, hetgeen naar mij nu blijkt een vooropgezet plan moet zijn geweest.”

‘College houdt u voor de gek’

Volgens Spikker heeft hij tijdens het gesprek met de wethouder en de twee ambtenaren mondeling zijn zienswijze uitdrukkelijk gegeven de vaststelling van het ontwerp en duidelijk verteld dat hij het niet eens was met de plattelandswoning. In het raadsvoorstel werd daar echter met geen woord over gerept. “Het raadsvoorstel klopt dus niet, omdat ik zeker wel een zienswijze heb ingediend tegen het bestemmingsplan. lk vind het vreemd dat mijn zienswijze aan de gemeenteraad wordt onthouden. Het college houdt u voor de gek.”

Het plan nog niet vastgesteld, waardoor Spikker nog een kans ziet om de boel tegen te houden. De raad moet namelijk nog tot vaststelling besluiten. “lk wil u dringend vragen om het plan niet vast te stellen omdat een plattelandswoning voor een grote beperking van mijn bedrijf zorgt.”

Luchtkwaliteit

Daarnaast stelt de Lettelenaar dat de Raad van State onlangs heeft aangegeven dat plattelandswoningen in strijd zijn met het Europees Recht omdat de luchtkwaliteit niet goed geregeld is. “Die uitspraak is van februari dit jaar en daar heeft het college dus geen rekening mee kunnen houden, maar gelukkig kunt u dat nog wel”, schrijft hij richting de raad.

“lk ben bang voor de toekomst van mijn bedrijf als dit toch zo doorgaat. lk weet dat het laatste woord bij bestemmingsplannen altijd aan de raad is en hoop dat u zo verstandig wil zijn om hier kritisch naar te kijken en om het plan Cróddendijk 5a te Lettele op 18 februari niet vast te stellen”, is Spikker duidelijk.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.