korps raadt politie uniform met carnaval af

Het leek een leverancier van feestartikelen een leuk idee: carnavallen in politie-uniform. Het pak leek echter dusdanig veel op het échte politie-uniform, dat burgers vanuit het korps ten sterkste wordt afgeraden om in dit soort kleding feest te gaan vieren.

De leverancier bleek het nieuwe operationele politie-uniform in zijn collectie te hebben opgenomen en aan diverse winkeliers verkocht. Vermoedelijk zijn de pakken zodoende dus ook in handen van feestvierders gekomen.

Na overleg met de politie is de leverancier van het idee teruggekomen. Het pak vertoont namelijk sterke overeenkomsten met het echte uniform. De kans dat dit tot verwarring bij burgers leidt, is dan ook levensgroot.

Uit de handel

Daarom heeft de leverancier na overleg met juristen van de politie besloten om het carnavalsuniform uit de handel te nemen. Verder probeert de leverancier om zo veel mogelijk aan winkeliers verkochte pakken terug te halen. De enige uitzondering daarop vormen de kindermaten, die de politie wel gedoogt.

De politie raadt burgers die al in het bezit zijn van dit kostuum ten sterkste af om dit met carnaval aan te trekken. Dat kan namelijk bij noodhulp en handhaving van de openbare orde leiden tot ongewenste verwarring, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Ook uit oogpunt van de eigen veiligheid is het een onverstandige keuze, meent de politie. Agressie en geweld tegen politiemedewerkers kunnen zich immers eveneens richten tegen feestvierders in uniform. Verder bestaat de mogelijkheid dat criminelen dit namaakuniform misbruiken om burgers te misleiden en te benadelen. Ook daarop zal de politie tijdens carnaval vanzelfsprekend extra alert zijn.

Dragen niet strafbaar

Juridisch gezien is het dragen van dit namaakuniform op zichzelf niet strafbaar. Wie zich echter in zo’n kostuum als politiemedewerker gedraagt, is op grond van artikel 196 van het Wetboek van Strafrecht wel strafbaar. Tegen zulk gedrag zal de politie tijdens carnaval dan ook optreden. Op Politie.nl is meer informatie te vinden over het echte politie-uniform.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.