jelcer baalt van stellingname over riooltechniek

Jelcer Networks is het niet met de stellingname van SallandGlas eens, dat glasvezel aanleggen door het riool niet toepasbaar is in Salland.

“De afgelopen weken verschijnen in de media verschillende berichten over bewonersinitiatieven die bezig zijn met de realisatie van breedband internet in de buitengebieden van Overijssel. Vanzelfsprekend worden hierbij ook allerlei vergelijkingen gemaakt tussen de diverse initiatieven. Een belangrijk onderdeel is en blijft de prijs per aansluiting,” stelt Jelcer in een reactie op de publicatie van maandag op onze website. “Zowel voor deelnemers als voor realiserende marktpartijen. Een terechte vergelijking aangezien dit directe consequenties heeft voor de deelnemers.”

“Wanneer gekeken wordt naar de kosten per aansluiting is het belangrijkste onderdeel de aanlegmethode. Wordt er traditioneel gegraven of wordt er gebruik gemaakt van innovatieve alternatieven,” stelt Jelcer verder. “Jelcer Networks B.V. heeft de innovatieve riooltechniek ontwikkeld. Deze techniek maakt het mogelijk om de glasvezelkabel via bestaande infrastructuur aan te leggen, hierdoor hoeft er niet meer op iedere plek gegraven te worden. Een techniek die goedkoper blijkt dan traditionele aanleg wanneer gekeken wordt naar de verschillen in de eigen bijdrage die van bewoners en bedrijven wordt gevraagd.”

Jelcer heeft de afgelopen jaren verschillende pilots gedraaid om de praktische haalbaarheid te achterhalen en een gegronde prijs per aansluiting te kunnen communiceren. “Het project in Boekel in 2011 is geen commercieel project geweest. Er is destijds alleen getest of het mogelijk was om de kabel in en uit het riool te halen,” laat het bedrijf weten. “Vervolgens zijn er projecten gedraaid in onder andere Lonneker (2013) en Rijssen (2014). Hierbij zijn huisaansluitingen gemaakt door een aansluiting via de riolering en bewoners in Lonneker maken inmiddels al twee jaar gebruik van glasvezel via de drukriolering. Een van de partners is de Provincie Overijssel geweest. Naar aanleiding van verschillende pilots heeft Royal HaskoningDHV in opdracht van de Provincie Overijssel een evaluatierapport opgesteld.”

“De conclusies die getrokken worden door de initiatiefgroep SallandGlas raken kant noch wal,” stelt Jelcer. “De conclusie uit het rapport is letterlijk: ‘De techniek is goed toepasbaar. Alle partijen zijn er positief over.’

Verderop in het rapport staat: ‘Na realisatie blijkt het drukrioolstelsel nog goed te functioneren (er zijn op korte termijn geen klachten) en in sommige gevallen functioneert de riolering zelfs beter.’

Jelcer stelt zelfs dat SallandGlas nooit een offerte heeft opgevraagd voor de aanleg van glasvezel door het riool. Bovendien stelt Jelcer dat de techniek prima bestand is tegen de gassen die in het riool voorkomen. “Draka (de ontwikkelaar) geeft dezelfde garantie op de kabel als een reguliere glasvezelkabel, minimaal 30 jaar.”

“Dit wordt door SallandGlas wederom verkeerd geïnterpreteerd,” stelt Jelcer.

Ben Nijboer, een van de drijvende krachten achter SallandGlas, begrijpt de commotie van Jelcer niet helemaal. “We zijn wat verbaasd over deze reactie. Wij hebben ons immers helemaal niet uitgelaten over de techniek als zodanig. Daar is wat ons betreft ook geen enkele reden toe. We hebben in het verleden enkele keren contact gehad met Jelcer en die waren telkens heel plezierig.”

“In het genoemde rapport van Royal Haskoning worden inderdaad ook de kwaliteiten genoemd, zoals ook Yelcer die nu aanhaalt,” vervolgt Nijboer. “In ons artikel hebben we slechts proberen aan te geven waarom deze techniek voor Salland geen optie is. En we hebben dat aangegeven naar aanleiding van de vele vragen die wij kregen na de berichten over Rijssen-Holten. Niet meer en niet minder. “

Nijboer: “Het was en is zeker niet onze bedoeling, zoals in de reactie wordt gesteld, om de techniek als zodanig ‘in diskrediet te brengen’. Daar hebben we geen enkele reden voor. Zoals in het eerdere gemeld hebben we de pilots gevolgd, de resultaten van het onderzoek van RoyalHaskoning afgewacht en vastgesteld is dat dit voor Salland geen optie is. Nogmaals: om de redenen zoals genoemd in onze reactie.”

“En inderdaad: er is geen offerte aangevraagd. Ook niet bij andere bedrijven overigens. Offertes worden immers aangevraagd als start van de uitvoeringsfase. En zover zijn we nog niet,” besluit Nijboer.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.