iedere voetballer zou moeten fluiten

De 15- jarige Milan Rouwenhorst is bij zijn voetbalvereniging in Diepenveen jeugdscheidsrechter. Hij heeft zich er zelf voor opgegeven en volgt inmiddels ook een cursus. En dat in een tijd waar respect voor scheidsrechters soms ver te zoeken is. Juist door zelf te fluiten heeft Milan meer respect gekregen voor de leidsman. Eerder ging de jongeling nog wel eens tekeer tegen de scheidsrechter, ‘’fluit toch eens normaal man, riep ik dan.’’

Commentaar op de scheidsrechter zal nooit helemaal verdwijnen. Toch zijn er volgens Milan middelen om het commentaar tot een minimum te beperken. ‘’Als scheidsrechter moet je erg duidelijk zijn. Niet alleen door overtuigend op je fluit te blazen maar ook door te praten met spelers en vooral doof te zijn voor wat men langs het veld allemaal roept.’’ Daarnaast is Milan van mening dat het erg goed zou zijn als alle voetballers een wedstrijd zouden fluiten. ‘’Door je eigen voetbalervaring weet je precies hoe je situaties moet inschatten. Het voorkomt dat er alleen maar scheidsrechters op het veld staan die de spelregels precies uit het hoofd hebben geleerd.’’

Voetballers hebben ook een rol in het verminderen van commentaar op de leiding. ‘’Als je zelf een ervaring hebt met fluiten van een wedstrijd zul je merken dat het niet makkelijk is. Accepteer beslissingen en bedenk voor jezelf dat ook jíj het niet makkelijk vond om een wedstrijd te fluiten.’’

Milan heeft zich binnen zijn vereniging inmiddels opgewerkt tot scheidsrechter van een selectieteam. Sinds november fluit hij regelmatig wedstrijden van de D1. Tijdens die duels past de jonge arbiter toe wat hij op de cursus leert. Zo ook tijdens zijn debuut bij Diepenveen D1 – Robur et Velocitas D1.

Het leiden van een wedstrijd is niet alleen aan de scheidsrechter. Trainers, leiders en het publiek hebben allemaal een rol in het geheel. De belangrijkste les? Bedenk of jij het prettig zou vinden om de huid vol gescholden te krijgen als je als enige probeert 22 voetballers het voetbalspel eerlijk te laten spelen.

Scheidsrechtersdebuut

Het is een zonnige zaterdagochtend, eind november, als Milan zich om 09.45 uur meldt op sportcomplex de Zunnebargh in Diepenveen. Geen koffie, daar heeft de jonge scheidsrechter geen zin in. Hij snelt zich namelijk naar de kleedkamer om zich klaar te maken voor de wedstrijd. Tien minuten later komt hij in zijn licht-blauwe scheidsrechterstenue op het veld. Het shirtje keurig in de broek, en de kousen omgevouwen tot net onder de knie. Tijdens het warmlopen schudt hij beide trainers de hand en laat weten wel graag op tijd te willen beginnen. ‘’Als jullie nog naar binnen willen, doe dat dan op tijd’’ laat hij vol vertrouwen weten.

10.30 uur, voor het eerst blaast Milan op zijn fluit. De wedstrijd is begonnen. Door zijn strakke en duidelijke leiding heeft de jonge scheidsrechter het makkelijk deze wedstrijd. Hij staat dicht op de situatie en durft tot tweemaal toe de grensrechters te overrulen. Pas in de tweede helft krijgt de scheidsrechter het iets lastiger doordat er steviger wordt gevoetbald. In de laatste minuut van de wedstrijd maakt hij de belangrijkste beslissing van het duel. Hij geeft de thuisploeg, die met 1-2 achter staat, een strafschop. De spits van Diepenveen loopt alleen op de keeper af en wordt van achter getackeld. Zonder te twijfelen blaast hij op zijn fluit en legt de bal op de strafschopstip. Even probeert de trainer van Robur nog te voorkomen dat de penalty doorgaat. De lichaamstaal van Milan verklapt dat zeuren geen zin heeft. De strafschop wordt genomen, benut en zodoende wordt de eindstand op 2-2 bepaald. Na twee keer 30 minuten gaat Milan tevreden én met opgeheven hoofd van het veld. Ondertussen bedanken beide trainers de arbiter en krijgt hij van de Robur- trainer een compliment. ‘’Je was duidelijk, en stond achter je beslissing. Stiekem wist ik ook dat het strafschop was, goede beslissing hoor.’’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.