help jij ook mee met de paddentrek

De IVN is op zoek naar enthousiastelingen die van eind februari tot half april een of twee keer in de week in de ochtend willen helpen bij de padden trek. Dit houdt in dat je langs de ingegraven emmers loopt om de padden, kikkers, salamanders over te zetten naar de andere kant van de weg. Ook kun je helpen door het opbouwen en afbreken van de tijdelijke voorzieningen, zoals het ingraven van de emmers en netten.

Elk jaar bieden vrijwilligers van IVN-afdeling Olst-Wijhe op meerdere locaties langs drukke wegen in de gemeente Olst-Wijhe hulp bij de jaarlijkse paddentrek. In Olst gebeurt dit bij de Diepenveenseweg (Hengforden), de Kletterstraat en de Wethouder Dekkerlaan. In Wijhe langs de weg Onder de Gelder en Kappeweg.

In het voorjaar trekken padden (en ook kikkers) massaal van hun winterslaap gebied naar het water om daar eieren af te zetten. Bij het oversteken van wegen verongelukken veel dieren door het verkeer, tenzij vrijwilligers met netten de dieren tegenhouden, ze opvangen in emmers, en over de weg in het water zetten.

Wil je iets betekenen voor de amfibieën, geef je dan op vóór 14 februari bij Margriet Heuvelink via 0570 524594 (voicemail inspreken), 0615233266 of margriet.heuvelink@kpnmail.nl. Nieuwe vrijwilligers worden ingewerkt.

Een advies van de IVN:

‘‘Als je ’s avonds of in de vroege ochtend veel padden over de weg ziet kruipen, verminder de auto snelheid tot onder de 30 km, dan is de slachting beperkt. Door hoge snelheid klappen de dieren (die niet onder de banden belanden) door onderdruk tegen de onderkant van de auto. Dus: hoe harder je rijdt, des te meer dieren eraan gaan.’’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.