havonos viert jubileum met sponsordiner

Stichting Havonos bestaat tien jaar en viert dat met een Sri Lankaans sponsordiner in Zaal Zwakenberg in Raalte. Dit uitgebreide Sri Lankaanse buffet is voor iedereen toegankelijk, voor 20 euro (kinderen 10 euro). Het buffet voor het sponsordiner wordt verzorgd door een aantal professionele Sri Lankaanse koks. De opbrengst is bestemd voor de diverse projecten van Havonos in Sri Lanka.

De stichting hoopt dat veel mensen zich aanmelden om het jubileum mee te vieren. De stichting wil hiermee geld binnenhalen voor de projecten in Sri Lanka, maar ook haar naamsbekendheid vergroten en nieuwe donateurs en sponsoren werven.

De Stichting Havonos is in februari 2005 opgericht. De directe aanleiding hiervoor was de tsunami die op Tweede kerstdag 2004 ook op het eiland Sri Lanka vreselijk huis hield. De internationale hulp die toen geboden werd kwam niet terecht in het deel van Sri Lanka dat destijds gebukt ging onder een zware burgeroorlog: noordoost Sri Lanka.

Havonos heeft er toen voor gekozen zich in te zetten voor de burgerbevolking in dat deel van Sri Lanka, in Nilaveli en omstreken. Geleidelijk aan is de directe noodhulpverlening afgebouwd en is overgegaan naar duurzame ontwikkelingsprojecten. Dat schiet op. Want, zoals het motto luidt: ‘Geef geen vis dat is morgen op, geef een hengel en leer ze vissen en er is in lengte van dagen vis’.

Sinds 2012 heeft Havonos haar focus meer naar het noorden van Sri Lanka verlegd, naar het Vanni-district. In de Vanni heeft in 2009 het slotoffensief plaatsgevonden van de burgeroorlog. Mensen die, zwaar getraumatiseerd, vanuit de vluchtelingenkampen terugkeerden naar hun voormalige woongebieden, ontdekten dat alles wat zij ooit bezaten volledig verwoest was. De partnerorganisatie van Havonos in dit deel van Sri Lanka is de Oblates of Mary Immaculate (OMI) (congregatie Maria onbevlekt ontvangen), die is gevestigd in Jaffna. Het OMI is sinds 1847 in Jaffna actief. Het is een organisatie die zich richt op vredesactiviteiten, psychologische hulp, programma’s voor levensonderhoud voor armen en weduwen, en opleiding voor wezen en één-ouder gezinnen, en aan door de oorlog getroffenen, ongeacht hun achtergrond.

De projectvoorstellen voor ondersteuning komen van OMI en OMI zorgt voor de lokale realisatie van de door Havonos gefinancierde projecten en acties.

Havonos is op dit moment bezig om, samen met Wilde Ganzen, twee multifunctionele gemeenschapshuizen op te zetten voor kinderen en volwassenen die zonder voorzieningen in een verwoest gebied leven in de dorpen Mullikulam en Kokilai. Afgelopen jaar hebben Cor en Sieni een van de gemeenschapshuizen mogen openen. De volwassenen en kinderen kunnen in die huizen opgevangen worden en bij elkaar komen om hun trauma’s en ervaringen te verwerken en kunnen er terecht voor allerlei activiteiten, zoals het volgen van educatie, culturele activiteiten, en andere leeractiviteiten rondom landbouw, veiligheid en gezondheid.

Heel belangrijk in het project is de naaiopleiding, voor vrouwen en de meisjes. Eén huis is gereed en volop in gebruik. De bouw van het tweede huis is ver gevorderd, het is al onder de kap. Parallel aan het project van de gemeenschapshuizen heeft Havonos in het afgelopen jaar in hetzelfde gebied een project ondersteund waarbij 30 oorlogsweduwen werden geholpen om een eigen bestaan op te bouwen door ze poot- en zaaigoed te bieden en kleinvee. Dit was een heel succesvol project. In de contacten met OMI is naar voren gekomen dat er een zeer grote behoefte is om dit soort activiteiten verder uit te bouwen in een nieuw project.

De doelstelling van dit nieuwe project is om de weduwen in staat te stellen om een inkomen te verwerven zodat ze voor hun eigen gezin kunnen zorgen. Om dit te kunnen bereiken zou Havonos de weduwen graag de middelen ter beschikking stellen zodat ze weer in eigen onderhoud kunnen voorzien.

In de loop der jaren wisten Sieni Schouten, mede oprichtster van de Stichting Havonos, en haar man Cor een flinke organisatie uit de grond te stampen. Het geld wordt ingezameld met diverse statiegeldacties in winkels in het hele land, collectes en acties van scholen en andere partijen. Hoewel Sieni en Cor gezondheidsproblemen hebben, blijven ze zich inzetten voor de mensen in Sri Lanka.

Sieni vertelt: “We zijn verschillende keren in Sri Lanka geweest. Vergeleken met de armoede en omstandigheden in Sri Lanka hebben we het in Nederland goed, ook al zijn hier natuurlijk ook mensen die het moeilijk hebben. Onze bezoeken aan Sri Lanka stimuleren ons steeds weer om ons voor de mensen daar te blijven inzetten”.

Hoewel Sieni en Cor dag en nacht met Sri Lanka bezig zijn, willen ze allebei dat het werk ook zonder hen doorgaat. “We hebben een geweldig bestuur waarop wij kunnen rekenen”.

Het sponsordiner

Sri Lankaans eten is vergelijkbaar met de Indiase keuken: veel curry’s en kip. Op 22 maart kunnen maximaal tweehonderd gasten terecht, die van 15.00 uur tot 19.00 uur lekker Sri Lankaans kunnen eten en onderwijl kunnen luisteren naar Sri Lankaanse muziek en een doorlopend beeldmateriaal over de projecten in Sri Lanka. Zwakenberg stelt de zaal gratis ter beschikking.

Deelname aan het diner kost 20 euro per persoon, exclusief drankjes (kinderen tot en met 12 jaar 10 euro). Voor opgave kun je mailen naar info@havonos.nl. Meer informatie op 0572-353447 (Sieni). Zie voor meer informatie staging2.havonos.nl . Giften kunnen worden overgemaakt op NL89RABO0120618923 van Rabobank Raalte ten name van Stichting Havonos.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.