handsbal en meer onduidelijke regels

De roep om een elektronische scheidsrechter in het voetballen lijkt symbool te staan voor een heleboel andere dingen in onze maatschappij. Ik kwam op die gedachte toen een paar vermeende handsballen in de Eredivisie wedstrijden beïnvloedden.

Met meer technologie kun je beter zien of iemand hands maakt. En was die goal tegen Heracles afgekeurd omdat de bal achter was. Ook was de snelste rode Eredivisiekaart ooit, niet gegeven aan Willems.

Maar je kunt ook de spelregel rond hands wat makkelijker maken. En verantwoordelijkheid geven aan spelers. Is dat niet veel makkelijker? Swerts had ook kunnen zeggen: “sorry, hij raakt me niet.” En Rusnak van Groningen had ook gerust toe kunnen geven dat de bal achter was geweest voor hij op De Leeuw voor gaf.

Minister Schippers (een rokende minister van Volksgezondheid) zat vrijdag bij Jinek op de ongemakkelijke bank en hoorde dat het Nijmeegse Radboudziekenhuis iemands organen niet welde hergebruiken als dat na euthanasie ging. “Waarom nou niet? Het kan toch niet zijn dat er regeltjes in de weg staan?” Nou minister: u maakt die regeltjes. Het liefst zodanig dat de Eerste Kamer er niet over hoeft te stemmen.

We hebben van de week aan gemeenten gevraagd of een caravan bij kleinschalig kamperen op de camping mag blijven staan buiten het seizoen. No way, zei Deventer. Ja hoor, daar staat verder niets over in de verordening, zegt Olst-Wijhe. De camping moet dan dicht zijn, zegt Ommen. Met dat soort duidelijkheid kun je achteraf dure ambtenaren de knoop door laten hakken, vooraf makkelijk maken kan ook.

In Dalfsen mag je in het buitengebied een rond huis bouwen. In Raalte niet. Daar is dus over vergaderd. A 85 euro per uur per vergaderaar. En ze besluiten dat het op de grens bij Lemelerveld anders mag.

‘Aangeschoten’ roept de commentator, bij een handbal. Van zo’n commentator mag je verwachten dat die de regels kent. ‘Aangeschoten’ komt niet eens voor in het spelregelboekje. In twee gevallen is er sprake van hands: als het opzettelijk is en als de speler zijn arm in een onnatuurlijke houding heeft.

Maar ja, wie bepaalt dat? De scheidrechter! Die moet interpreteren. Want er is geen duidelijke scheiding tussen wel of geen hands. Bij hockey hebben ze daar wat op gevonden. Daar is een bal tegen de voet per definitie shoot, ongeacht of er sprake is van opzet.

Mijn idee: vervang regels voor richtlijnen en vertrouw de burger de invulling ervan toe. Dat gaat allemaal best goed komen. Beter dan hoe het nu gaat. En een stuk goedkoper.

Harrie Kiekebosch.

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.