groen licht voor festival 4devrijheid

De kogel is door de kerk. De gemeente Raalte is een festival rijker. Op 5 mei van dit jaar vindt op het terrein bij De Leeren Lampe de eerste editie plaats van ‘4deVrijheid’. “Het was even spannend, maar dankzij een forse financiële injectie van een grote dienstverlener uit de gemeente en de brede steun van het bedrijfsleven kunnen we het licht op groen zetten”, vertellen initiatiefnemers Wilfred Harleman, Hans Groen, Gert-Jan Siebelink, Hugo Lemke en Rudi Buitenkamp.

De aanleiding voor het festival is dat we dit jaar in Nederland stilstaan bij 70 jaar bevrijding. De initiatiefnemers hebben echter wel vanaf het begin aangegeven dat ‘4deVrijheid’ een bredere insteek en jaarlijks karakter krijgt. “Het draait allemaal om het begrip ‘vrijheid’. Dat klinkt zo vanzelfsprekend, maar is het zeker niet. Natuurlijk moeten we stilstaan bij het feit dat we in Nederland na de Tweede Wereldoorlog in vrijheid kunnen leven, maar het gaat veel verder. We hebben het bijvoorbeeld ook over vrijheid van geloof, vrijheid van meningsuiting en vrijheid om met iemand van je eigen sexe te kunnen samenleven. Voor ons heel normaal, maar dat is zeker niet overal in de wereld het geval.”

‘4deVrijheid’ kan worden gezien als een vervolg op het project ‘Vecht voor Vrede’ en de compositie ‘Dona Nobis Pacem’ die dirigent/componist/musicus Hans Groen in 1995 (Raalte), 2003 (Utrecht), 2004 (Raalte) en 2005 (Raalte) heeft opgevoerd.

Het speciale bevrijdingsconcert met lasershow en diverse muzikanten en koren uit de regio vormt het fraaie sluitstuk van een uitgebreid programma waarin iedereen uit de gemeente Raalte zich herkent. Van een educatieproject voor basisscholen tot een prachtige fietstocht door de gemeente Raalte. En van een bijzonder Bevrijdingsvuur tot een wandeltocht voor de vrijheid. Het programma krijgt in de komende weken verder vorm.

Wie de nieuwsgierigheid niet kan bedwingen, kan voor het laatste nieuws altijd terecht op de Facebookpagina staging2.facebook.com/4devrijheid of het volgen op twitter via #4devrijheid.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.