glasvezel door riool geen optie voor salland

“Uiteraard hebben we voor Salland deze optie ook onderzocht. Meerdere keren zelfs. Zowel in de prille fase van het eerste project (in Boekel), als later toen Lonneker daarmee experimenteerde. Vorig jaar heeft de provincie een onderzoek laten doen naar deze ervaringen en de uitkomt daarvan was duidelijk: aanleg door drukriool is inderdaad iets goedkoper, maar niet zo héél veel. Er wordt bespaard op afstanden, maar de kabel moet regelmatig in-en-uit het systeem, waardoor het voordeel weer verdampt.”

In het rapport, opgesteld door Royal Haskoning wordt ook gemeld dat er vraagtekens te zetten zijn bij de technische levensduur van een kabel door het riool. Deze zal korter zijn dan wanneer deze niet in het riool ligt. Derde aspect is het aspect van de verantwoordelijkheid bij storingen en onderhoud. Hoewel Reggefiber formeel nog geen afscheid heeft genomen van deze techniek (ook in Kampen wordt deze optie nog onderzocht), zijn nieuwe pilots niet erg waarschijnlijk. En tot slot is er de financierbaarheid. Banken stellen bij de financiering van technieken die nog in ontwikkeling zijn, extra voorwaarden.

“Voor Salland komt daar nog bij dat diverse percelen in het buitengebied niet zijn aangesloten op drukriolering, omdat dit niet rendabel was. De ambitie van SallandGlas is heel duidelijk om juist wél iedereen deze kans te bieden. Snelinternet is van belang voor iedereen, óók voor mensen die wat verder van de openbare weg afwonen,” aldus Ben Nijboer van SallandGlas.

Dat Holten-Rijssen, de thuisbasis van Reggefiber, wél door het riool gaat kan te maken hebben met het feit dat het een lopende pilot is, met aansluiting op het aanwezige Reggefibernetwerk én het gegeven dat voor de aanleg geen bankfinanciering nodig is. “Uiteraard kennen we hun specifieke afwegingen niet. We kennen wel het rapport van Royal Haskoning en de situatie in Salland. Daarbij zijn we tot de conclusie gekomen dat het voor hier geen realistische optie is”.

In Salland wordt expliciet gekozen voor een volledig netwerk van glasvezel, waarbij elke woning een dubbele vezel krijgt tot in de meterkast, met één basistarief voor iedereen, ongeacht de afstand tot de woning. Er is gekozen voor de coöperatievorm waardoor de deelnemers mede-eigenaar worden en dus meeprofiteren van zowel meevallers bij de aanleg als bij baten uit de exploitatie. Gemiddeld genomen blijven de maandlasten voor internet, tv en tegelijk gelijk aan de huidige lasten. SallandGlas wil beginnen met graven zodra 60 procent van de mensen in het buitengebied zich heeft ingeschreven.

Zie ook: staging2.sallandglas.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.