garantie op aanleg glasvezel in 2015 vervalt

SallandGlas garandeerde dat als voor 1 maart 3750 mensen zich ingeschreven hadden voor glasvezel in het buitengebied, dat dan in 2015 begonnen zou worden met graven. Hoewel dat aantal niet gehaald is, blijven SallandGlas en voorzitter Ben Nijboer zich inzetten voor snel internet in het buitengebied.

“Al die mensen die zich ingeschreven hebben, kunnen gerust zijn. We laten ze niet vallen,” garandeert Nijboer. “Het enige dat nu wijzigt is het tijdpad.”De voorzitter van SallandGlas garandeert dat zijn werkgroep zich in blijft zetten voor snel internet buiten de bebouwde kom. “We nemen even een paar weekjes rust, maar gaan daarna zeker weer door.”

Nijboer laat weten dat alleen al op zaterdag, tijdens de inschrijfdag in het Dorpshuus in Heino, zich ongeveer dertig mensen zich aanmeldden. En aan het eind van de dag bleken dat er nog eens meer te zijn. Op de site van SallandGlas (waar je je ook kunt aanmelden) loopt de teller mee. “Dat we nu nog niet aan zestig procent zitten, is allerminst reden te stoppen met glasvezel voor het buitengebied. We kunnen nu alleen niet meer met zekerheid zeggen dat de schop nog dit jaar de grond in gaat.”

In Deventer, Olst-Wijhe en Raalte zijn ruim 6000 adressen in het buitengebied die op glasvezel kunnen. Voor hen is er geen andere snelle manier van internet. Nu niet, en in de nabije toekomst ook niet. “Er is in de verste verte geen alternatief in ontwikkeling voor glasvezel. Misschien 4G, daarna 5 en 6G,” aldus Nijboer, “maar als de draadloze manier van grote hoeveelheden data versturen al ooit de snelheid zal halen van glasvezel, dan zal het zeker veel en veel duurder blijven.”

Van de mensen die zich tot heden hebben aangemeld, kiest verreweg het grootste deel voor eenmalige betaling in plaats van een maandelijkse termijn de komende tientallen jaren. In een keer betalen is 1000 euro goedkoper en als er de komende jaren meevallers zijn, worden die doorberekend aan zowel de termijnbetaler als aan de in een keer betalers.

Wie zich in het voortraject niet aanmeldt, doet niet mee in de aanbestedingen en zal daarom allerlei voordelen als de provinciale subsidie en de goedkope leningen in elk geval mislopen. Wie dicht aan de openbare weg woont zal iets voordeliger uit zijn omdat het graafwerk van de weg naar de meterkast nu voor iedereen gelijk is en straks per meter betaald moet worden. Maar mensen die verder van de weg wonen, kunnen nu nog profiteren van de gemiddelde prijs.

Maar eerst, nu de eerste glasvezel buitengebied-campagne achter de rug is, nemen Nijboer en Sallandglas even een paar weken rust. “We hebben het met louter vrijwilligers gedaan. Die gunnen we even een paar weken rust, maar daarna gaan we zeker door. Mensen kunnen zich blijven inschrijven, we gaan nog steeds voor zo spoedig mogelijk. En wie zich ingeschreven heeft, garandeer ik: we laten niemand zitten. We zijn gemotiveerd om door te gaan, vastberaden en optimistisch.”

“We hebben nu ongeveer 1650 inschrijvingen,” concludeert Nijboer. “Dat zijn voor mij 1650 redenen om door te gaan.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.