campagne sallandglas nadert ontknoping

De bijeenkomsten worden gehouden in Welsum (maandag), Herxen (dinsdag), Boerhaar (woensdag) met een slotinschrijfdag in Heino (zaterdag 28 februari). De bijeenkomsten in Welsum, Herxen en Boerhaar duren van 18.30 uur tot 21.00 uur. De inschrijfdag in Heino is van 10.00 tot 16.00 uur. Voor de locaties: zie staging2.sallandglas.nl .

Veel vragen en antwoorden over het initiatief zijn te vinden op de website van SallandGlas. Tijdens de bijeenkomsten is er gelegenheid om specifieke vragen te stellen en ook is er informatie over het aanbod van de providers. SallandGlas is woensdag (25/2) ook aanwezig bij de Winterfair in de IJsselhallen te Zwolle. Hier worden veel melkveehouders uit de omgeving verwacht.

Ter voorbereiding op de bijeenkomsten adviseert SallandGlas iedereen om vóóraf te inventariseren hoeveel men op dit moment betaalt voor de drie diensten (internet, telefoon en televisie) en onderhoud en afschrijving samen. Daarnaast is het goed om vooraf thuis even te kijken over hoeveel internetsnelheid men op dit moment beschikt. Op de homepage van SallandGlas staat rechtsonder een snelheidsmeter. Deze meet de internetsnelheid van de woning van waaruit je van internet gebruik maakt. Als je weet wat je nú betaalt en wat je daarvoor krijgt, kun je heel concreet vergelijken. Dat maakt het ook wat gemakkelijker om een keuze te maken.

[b]Zielman: ‘Ik gun u en uw kinderen die vooruitgang’[/b]

Gerlant Zielman uit Laag Zuthem stuurde ons afgelopen week een open brief over het aantal inschrijvingen dat nog ontbreekt om over te gaan tot aanleg van glasvezel in het buitengebied. “Het is nog maar een week tot 1 maart en er moeten nog 2700 adressen zich aanmelden anders gaat het hele feest niet door,” schrijft Zielman. “Ik noemde het feest. Ja, want ondanks onnoemelijke inzet van de diverse vrijwilligers is het hun schijnbaar nog niet gelukt om u te overtuigen van het nut en de noodzaak. Als oud-bestuurslid van plaatselijk belang Laag Zuthem ben ik tot twee jaar terug op de achtergrond betrokken geweest. Toentertijd nog mede een initiatief van de gezamenlijke Raalter PB’s . Zelf heb ik er geen enkel belang bij. Ik woon in het dorp en heb al glasvezel en weet wat de voordelen van een goede verbinding zijn. Eigenlijk zou ik moeten zeggen, helaas heb ik al glasvezel. Ik had liever de kernen en het buitengebied in een keer aanbesteed, te gelijk aangesloten en de kosten eerlijk verdeeld.”

“Mijn inzet en keuze voor een volledig glasvezelnetwerk zijn gebaseerd op ervaringen die ik op deed tijdens mijn werk bij relaties in het buitengebied. Mensen die mijn toegezonden offertes met 3d animatie niet konden downloaden, omdat ze nog moeten inbellen met een modem terwijl bij mij thuis m’n zoontje van negen met vriendjes op de bank allemaal met een tablet in de hand spelletjes doen via een simpele Wi-Fi-verbinding of m’n tien jarige dochter die inlogt op haar persoonlijke pagina van de school waar ze haar huiswerk maakt.”

Zielman: “Agrariërs die voor bedrijfsadministratie moeten inloggen bij de overheid maar door slechte verbindingen er elke keer weer uitgegooid worden door het systeem vanwege te langzame upload snelheid. De frustratie die dat geeft….. Er zijn ook andere manieren van snel internet maar bijvoorbeeld een project als in Hoonhorst met gedeeltelijk glasvezel en daarna de oude koperen telefoon draden is anno 2015 bewezen, geen oplossing. Kijkt u voor de aardigheid eens op google en zoek eens op telefoon of internet storing in Dalfsen. Daar waar toen zoveel miljoenen is geïnvesteerd in de zogenaamde toekomst kijken ze nu met lede ogen naar het Sallandglas project. Deze kans die u nu aangeboden krijgt. Ook eventuele draadloze verbindingen werden bekeken maar glasvezel was volgens ons toch echt de toekomst. Het zou financieel even pijn doen maar dan…”

“Ik hoop dat u terwijl u dit leest niet jaloers op me bent, dat ik me nu al weer verheug op het ‘borreluurtje’ met mijn neven in Canada. We treffen elkaar één keer in de maand op zaterdagavond ieders in zijn eigen woning met zijn eigen biertjes duizenden kilometers uit elkaar en kletsen met elkaar via een internetverbinding, helemaal gratis uren met elkaar. Degenen die niet mee doen is mijn familie in Dalfsen. Zij zitten in het buitengebied van Hoonhorst en de slechte verbinding staat dat helaas niet toe.”

“Op dit moment zijn er na veel werk, inzet en ook lobbyen door alle politieke partijen, onder strikte voorwaarden vele miljoenen beschikbaar van de provincie voor glasvezel in het buitengebied. Persoonlijk vind ik het erg jammer, al die commotie die er nu ontstaat over de kosten. Het zou goedkoper kunnen of anders,” schrijft Zielman. “Het is mijn stellige overtuiging dat als u deze kans voorbij laat gaan u nooit goedkoper weer aangesloten kunt worden. Ik zou de vergelijking willen maken met het aansluiten op het aardgasnetwerk of nog langer geleden, de waterleiding. Tegenwoordig is het normaal en zelfs een meerwaarde van uw woning. Wat is mijn motivering om u zo graag over de streep te willen trekken? Ik gun u en uw kinderen die vooruitgang. Wat betreft de kosten voor u, gelijk aan die van de mensen die in een dorpskern wonen kan het door de geschiedenis van het glasvezel verhaal nooit meer worden. De rest van de wereld innoveert door, ik hoop u ook!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.